Читај ми!

Рудари "Леце" у штрајку

У руднику "Леце" код Медвеђе почео штрајк рудара који траже заостале плате и боље услове рада. Рудари тврде да штрајкује већина запослених. Руководство рудника каже да је мањи број рудара обуставио рад и наводи да им дугује само једну плату, која касни осам дана, а да штрајк има "другу позадину".

Рудари Рудника олова, цинка, сребра и злата "Леце" код Медвеђе ступили су у штрајк, захтевајући исплату заосталих плата и боље услове рада.

Рудари нису сишли у јаму и део дана су провели испред капије рудника.

Они тврде да штрајкује већина од 370 запослених, док руководство рудника каже да је мањи број рудара обуставио рад и наводи да рударима дугује само једну плату, која касни осам дана, а да штрајк има "другу позадину".

"Плата нам касни, а норма за рад нам је превисока. Имамо норму 100 посто у условима који нису добри, а плату нам дају 70 посто", рекао је рудар Дејан Завишић.

Његов колега Дејан Стошић објашњава да већ три месеца добијају 70 посто од гарантоване плате.

"Сваки месец нам укину трећину и на три плате изгубимо целу једну плату. Ја уместо 43.000 динара примама 35.000 динара", каже Стошић.

Директор Рудника "Леце" Филип Петровски тврди да управа рударима дугује само једну плату, која "касни осам дана и биће исплаћена у понедељак".

"Такође, рудник не стоји, јер већина рудара и запослених у погону флотације ради. Стално радимо на побољшању услова рада и до сада је у нову опрему и побољшање услова уложено између 10 и 12 милиона евра", напоменуо је Петровски.

Што се тиче норме, он истиче да ће овог месеца, када буде готова анализу коју је радио овлашћени институт, бити уведена норма по европским стандардима.

"Могу да кажем да штрајк није због кашњења плате и услова рада, већ да све има неку другу позадину", рекао је Петровски.

Рудник "Леце" је 2008. године купио концерн "Фармаком" за 9,4 милиона евра. Рудник је пре тога био у стечају и више од 10 година није радио. Производња је обновљена у априлу 2010. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара