Донације неразвијеним општинама

Представници 47 општина потписали су уговоре о донацијама са Канцеларијом за одрживи развој недовољно развијених подручја у укупној вредности од 46 милиона и 416 хиљада динара.

Канцеларија за одрживи развој потписала је уговоре са 47 општина и обезбедила новчана средства за финансирање пројектне документације у укупној вредности од скоро 46,5 милона динара.

Ради се о документацији везаној за инфраструктурне пројекте, путне, комунале, пољопривредне и туристичке, навео је помоћник дикретора Канцеларије Едип Кајевић.

Кајевић је истакао да су средства дата на основу првог овогодишњег конкурса, расписаног у јануару.

Министар без порфеља и директор Канцеларије Сулејман Угљанин најавио је националну Стратегију за одрживи развој и позвао представнике општина да што пре доставе листе приоритета из својих локалних стратегија.

Угљанин је рекао да ће Канцеларија лобирати како би у конкурсе Европске уније ушли приоритети из ове Стратегије јер у Бриселу, сигурно не знају где је Црна Трава, Гаџин Хан, Рача или друге општине и које су њихове потребе.

Како је истакао министар Угљанин пажња ће бити посвећена увођењу електронске управе у неразвијене општине, што ће омогућити потенцијалним инвеститорима да брзо дођу до података, уместо да месеце губе по ходницима општина.

Председник општине Нова Варош Димитрије Павловић рекао је да купљен велики број објеката у стечају и да су сада те локације заробљене, а општини недостаје понуда локација за инвеститоре.

Председник општине Прешево Рагми Мустафа указао је на сличан проблем и рекао да многе фабрике не раде, да се распадају.

Како је рекао, те локације су у власништву Републичке дирекције за имовину уместо општине, што је препрека за закључење уговора са инвеститорима за подизање индустријске зоне.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 03. јун 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије