Читај ми!

Не зна се штета због афере са млеком

Још није процењена штета коју ће држава претрпети због проблема са појавом повишеног нивоа афлатоксина у млеку, рекао министар финансија Млађан Динкић. Министарство пољопривреде упутило је Влади Србије предлог за смену два функционера због проблема са млеком и афере са афлатоксином.

Министар финансија и привреде Србије Млађан Динкић рекао је да још није процењено колика је штета државе због проблема са појавом повишеног нивоа афлатоксина у млеку.

Повишен ниво афлатоксина у млеку у Србији и неколико земаља Западног Балкана откривен је половином фебруара, након чега је 28. фебруара Влада Србије дозвољену количину афлатоксина десетоструко повећала, са 0,05 микрограма по килограму на 0,5 микрограма, уз образложење да то ради да би заштитила домаће произвођаче млека.

Због проблема са млеком и афере са афлатоксином, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде упутило је Влади Србије у уторак предлог за смену два функционера, потврђено је агенцији Бета у том министарству.

Како је навело Министарство, предложено је да буде смењен в. д. директора Управе за ветерину Иван Сочо и директор Управе за заштиту биља Јан Боћански.

Остале најављене промене, како се подвлачи, извршиће нови директор Управе за заштиту биља Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Потпредседник Владе Александар Вучић је пре два дана најавио смену бар четири особе због афере са затрованим млеком.

Министарство пољопривреде Србије најавило је да ће у наредних неколико дана дозвољена граница афлатоксина ипак бити враћена на претходни ниво од 0,05 микрограма по килограму.

На састанку министара пољопривреде из региона, који је јуче одржан у Београду, речено је да је дозвољени ниво афлатоксина у млеку у земљама региона 0,05 микрограма по килограму и да нису размишљали о подизању те границе како би решили настале проблеме.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 04. јун 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије