Пацијенти незадовољни закаснелом дијагнозом

Стабилно стање четворо пацијената из Ивањице оболелих од ботулизма - болести изазване тровањем храном. Пацијенти незадовољни, како кажу, погрешном дијагнозом и несавесним лечењем у болници у Чачку. Код оболелих, ботулизам није на време идентификован, потврдили су крагујевачки лекари. Лечење би могло да потраје и недељама.

Стање четворо пацијената из Ивањице, који су због сумњи да су оболели од ботулизма, најпре збринути у чачанској болници, а потом пребачени на Инфективну клинику у Крагујевцу сада је стабилно. Већина их је незадовољна третманом у болници у Чачку, оптужују лекаре за, како наводе, погрешну дијагнозу и несавесно лечење.

на

Међу пацијентима коју су, после дијагностике у чачанској болници, пребачени на лечење у Крагујевац је и Горана Марковић из Ивањице. Она је једна од четири болесника за које се сумња да су оболели од ботулизма - болести изазване тровањем храном.

Она је, каже, због погрешне дијагнозе, данима лечена неадекватном терапијом, а тек када се стање погоршало, пребачена је у Крагујевац.

"Не замерам толико зашто неко није погодио праву дијагнозу, сви грешимо. Али, тај однос, људски однос, то ме је ужасно повредио. Није само овај случај, то се у већини случајева дешава. Они не разумеју колико је пацијент јадан", прича Гордана.

Код оболелих, ботулизам није на време идентификован, потврдили су крагујевачки лекари. Лечење би могло да потраје и недељама.

"Имамо троје пацијената који имају лаку до умерено тешку клиничку слику, без неких већих проблема и без компликација за сада, док један болесник има нешто тежу клиничку слику и он за сада нема никакве компликације", каже Жељко Мијаиловић са Инфективне клинике у Крагујевцу.

Ботулизам у чачанском крају није забележен последњих 20 година. Претпоставља се да је до тровања дошло зараженим свињским месом. И док пацијенти оптужују чачанске лекаре за несавесно лечење, у болници поручују да пропуста није било.

У чачанској болници кажу да је први пацијент код њих примљен пре десетак дана, али да тада није било могуће утврдити да је реч о овом тешком обољењу.

"После 7-8 дана, са појавом нових знакова, симптома, са појавом нових пацијената са истом клиничком сликом посумњало се и доказало да се ради о ботулизму и на основу тога су пацијенти послати на лечење у Инфетивну клинику у Крагујевцу", рекао је доктор Мирослав Сретеновић из Чачанске болнице.

Ботулизам се најчешће јавља после узимања неисправние конзервиране хране или сухомеснатих произовода. Најчешћи симптоми су мучнина, повраћање, слабост у мишићима, а може доћи и до отказивања респираторне функције.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара