Читај ми!

Родитељи шпијунирају децу на Фејсбуку

Деца неретко на Фејсбуку лажу о годинама, како би уопште могли да отворе профил на тој друштвеној мрежи. Сваки други родитељ има профил на Фејсбуку само да би контролисао дете. Стручњаци поручују да је контрола добра, али са мером.

Захтев оца једне 13-огодишње девојчице у Ирској да суд присили Фејсбук да предузме све мере како његова ћерка више не би имала приступ свом профилу одбачен је као неизводљив. Она увек може да креира безброј нових профила или да приступи сајту са других уређаја.

Једно америчко истраживање показује да сваки други родитељ има профил на Фејсбуку само да би контролисао дете.

Тако су подаци на Фејсбуку и они стварни често различити, а то користе и деца из Србије. Уценици шестог разреда признају да су на Фејсбуку одавно, али објашњавају да, баш као у песми Душка Радовића нису лагали, већ лажуцкали.

Они кажу да своје Фејсбук профиле углавном стављају више година него што имају и да га користе за дописивање са пријатељима и проналажење нових пријатеља.

Што су старији, на Фејсбуку проводе све више времена. Истраживања показују да нису довољно свесни ризика које носе друштвене мреже.

Добринка Кузмановић из Института за психологију у Београду каже да око 20 одсто корисника Фесјбука чак оставља личне податке, своје име презиме број телефона, кућну адресу непознатим особама.

"На срећу најмањи број ученика пристаје да се види са непознатом особом коју је срео путем Интернета. То је 15 одсто. Значи у одељењу од 30 ученика око 5 ученика пристало да је се види са непознатом особом", истиче Кузмановић.

Родитељи брину и све чешће одлучују да Фејсбук држе под контролом.

"Може да буде користан, да се стекну добра познанства, али може да дође до конфликта, до туча и инцидената и родитељи треба да буду опрезни. Родитељи ипак треба да контролишу децу као ја своје", сматра Добринка Кузмановић.

Стручњаци поручују да је контрола је добра, али са мером.

Школски психолог Миља Кривокућа каже да није добро уколико је то стално и уколико родитељ има непрекидни надзор, јер ће се дете понашати другачије.

"Опет то неће спречити децу да уколико желе да друштвене мреже користе у друге ствари то и не ураде, отварајући додатне профиле за које родитељи не знају", истиче Кривокућа.

Креатори Фејсбука најављују увођење механизама за утврђивање веродостојности података које корисници остављају. Уместо да развијате детективске способности, стручњаци саветују да одвојите више времена и зближите се са дететом, па ће и лажи бити мање.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара