Читај ми!

Зеленом градњом до мањих рачуна

Иако је грађевинарство у већем делу света у кризи зелена градња бележи раст. На Другом међународном сајму зелене градње у Београду одржано 60 предавања о новитетима у грађевинарству и решењима која се примењују у зеленој градњи. Зелена зграда штеди енергију и чува животну средину.

У Београду је завршен Други међународни сајам зелене градње који је окупио више од 50 компанија и стручњаке из региона и света. Организовано је 60 предавања о новитетима у грађевинарству и решењима која се примењују у зеленој градњи. Иако је грађевинарство у већем делу света у кризи зелена градња бележи раст, а само прошле године већа је за 60 одсто од класичне градње.

Зелена зграда штеди енергију и чува животну средину. Младен Вуканац из Савета зелене градње каже да се енергија може штедити и тако што се мери и константно прати колика је потрошња енергије.

"Ако то не радимо ми не знамо колико трошимо. Јако је важно да знамо и анализирамо и да пратимо колико трошимо енергије у нашем објекту", каже Вуканац.

Иван Лукић из компаније "Саутер Србија" објашњава да се мере спољашња температура, температура у простору и квалитет ваздуха и да се на основу тих величина управља количином протока ваздуха у простору, која се дозира управо на основу тих информација.

Зелена градња подразумева коришћење природних, обновљивих материјала, и оних који могу да се рециклирају.

Ања Милић архитекта из фирме "Архипро" каже да се смањења загађења има како током изградње, тако и касније, током коришћења објекта.

"Објекат и у току градње и у току свог животног века не загађује своје окружење, одржава се општа одрживост амбијента", каже Милићева.

Највећи пројекат у региону по стандардима зелене градње, где ће само у првој фази бити инвестирано милијарду и 200 милиона евра, гради се у Црној Гори на Луштици. На 6 милиона квадрата египатски инвеститор "Ораском група" гради мали град по узору на традиционалну архитектуру, који ће бити енергетски ефикасан.

Архитекта из "Ораском групе" Драган Коматина објашњава да објекат треба да троши мало енергије, мало воде, мало струје.

"Мора да користи природне материјале, да користи рециклиране материјале. Није само материјал, ту је и енергија и сунце соларни панели, фотонапонски панели, све су то ствари које ће бити имплементиране у овом пројекту", објашњава Коматина.

Највише сертификованих зелених зграда има у САД. У Италији је зелена градња сектор у успону који обезбеђује одрживи раст и за који се процењује да ће до 2019. годне вредети 15 милијарди евра. Код нас се за сада ради на 12 таквих пројеката. А прва зграда са сертификатом зелене градње је нова америчка амбасада на Дедињу.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара