Читај ми!

"Авала филм" на тешким мукама

Агенција за приватизацију планира да почне са продајом филмова и имовине "Авала филма" како би се исплатили дугови. Филмски радници су против одлуке о продаји и траже подршку државе. у Министарства културе тврде да "Авала Филм" није у њиховој надлежности.

Једини филмски центар у Србији, "Авала филм", у стечају је од маја 2011. године. Агенција за приватизацију, као стечајни управник, планира да почне са продајом филмова и дела имовине, како би се исплатили дугови. Као другу опцију виде реструктурирање предузећа или проналазак заједничког решења за исплату дугова. Филмски радници су против одлуке о продаји - нуде решења и траже подршку државе како би се очувало национално благо.

Ко ће и како наћи решење за такозвани "Холивуд истока"? Најстарији филмски центар на Балкану, парирао је прашким, а данас је руина. Према проценама Агенције за приватизацију, дужан је 9 милиона евра, углавном држави, а према проценама Филмског центра Србије - дупло мање. Сада када је на добошу, поставља се питање бриге о културном благу.

Директор Агенције за приватизацију Владислав Цветковић каже да је откако је стечајни управник ушао да сагледа стање тамо је затекао хаос, а том фирмом се нико није бавио 10 до 15 година.

"Када је Агенција ушла, затекла је врло хаотично стање, није постојала никакава евиденција о тим филмовима, и да је заједно са Кинотеком извршила попис свега онога што постоји", каже Цветковић.

Тако је у Кинотеку на чување премештено више од 200 култних играних и 400 документарних филмова. У тој установи предлажу да све што је снимљено до деведесете године постане државно власништво, јер га је држава и финансирала.

Директор Југословенске кинотеке Радослав Зеленовић каже да се ничему нисмо научили из једне катастрофалне приватизацие која се зове "Београд филм".

"Кажу људи који су упућени да је продајом једног биоскопа могло да се реши питање Београд филма, овде се помиње сума која је стотинак пута мања од онога што би требало да се реши питање 'Авала филма'", наводи Зеленовоић.

"Авалу филм" чине и хиљаде квадратних метара пословног простора. Филмски центар Србије нуди министру културе план за обнову предузећа. Надају се да ће он предложити Влади да Авалу филм изузме из стечаја.

"То доводи до могућности да 'Авала филм' постане техничка база за домаћи филм, а са друге стране да омогући примамљиве услове за све копродуценте који у окружењу региону снимају филмове да дођу код нас", истиче Дарко Бајић из Филмског центра Србије.

Из Министарства стиже одговор да "'Авала Филм' није у надлежности Министарства културе и информисања, тако да не постоји правни начин да Министарство учествује у решавању овог проблема, изузев што постоји спремност министра да се укључи у интересорне разговоре о могућим решењима".

"Авала филм" основан је 1946. године. После 2000. у том филмском центру није снимљен ниједан филм. Ради један студио, који се даје у закуп.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара