Читај ми!

Афера "млеко", тачка кључања

Мирним окупљањем и просипањем млека, сточари у Новом Саду, Крушевцу и Ваљеву протестовали су због ситуације у вези са млеком. Окупљени у Новом Саду су као главног кривца за аферу са млеком оптужили покрајинског секретара Горана Јешића, који је одбацио оптужбе и рекао да узрок проблема не лежи у Влади Војводине.

Испред зграде Владе Војводине протестовало је више стотина грађана, који су просули неколико стотина литара млека. Они су означили покрајинску владу и покрајинског секретара Горана Јешића као главног кривца за аферу и рекли да иза протеста не стоји нико, већ да су се окупили неформално и спонтано.

Организација која се представила као Асоцијација произвођача млека Војводине позвала је у суботу грађане на данашњи протест, а од тога се оградила Централна асоцијација произвођача млека Војводине, која је наводне организаторе протеста, назвала "фантомском" организацијом.

Демократска странка је оптужила СНС да је изрежирао протесте, а организаторе назвала "непостојећом асоцијацијом произвођача млека".

Градски одбор СНС-а у Новом Саду саопштио је да су аферу са млеком вештачки изазвали лобисти који заговарају генетски модификоване производе преко ДС-а и покрајинске администрације. Сличног мишљења је и СПО.

Окупљени произвођачи млека рекли су да су они оштећени, да су неке млекаре већ преполовиле откуп млека и питају ко ће њима да надокнади ту штету. Такође, они тврде да је потрошња млека у Војводини смањена за 90 одсто.

Окупљени грађани рекли су да су дошли да заштите своју производњу и оптужили Владу Војводине да је својим изјавама нанела немерљиве штете примарним произвођачима. 

Они су упућивали увредљиве поруке на рачун војвођанског секретара за пољопривреду Горана Јешића и покрајинског премијера Бојана Пајтића.

"Они нас уништавају својим изјавама. Моје краве су здраве и све српске краве су здраве", рекао је произвођач из Титела Милован Тривуновић.

Произвођаче млека у Новом Саду је после протеста покрајински секретар за пољопривреду позвао на разговор, али су они то одбили. Јешић је након тога сишао испред зграде покрајинске владе и обратио се окупљенима, рекавши да он није права адреса за протест.

Јешић је окупљенима рекао да ће покрајинска влада учинити све да помогне малим произвођачима. Додао је и да Влада Војводине није узрок проблема.

"Узрок проблема су они исти који су мени нудили паре, па су их, очигледно, дали неком другом и сада је тај други узрок проблема", рекао је Јешић и позвао произвођаче на разговор у Владу Војводине.

На питање ко је конкретно вршио притисак на њега, он је одговорио да је то Инвестициони фонд "Салфорд".

Како је рекао Јешић, млеко у Србији је неисправно и тврди да има нове резултате за које чека потврду, а који показују да је ниво афлатоксина у најновијим узорцима млека четири до пет пута већи од дозвољеног.

Протести и у Крушевцу и Ваљеву

Сточари из Крушевца и Ваљева такође су протестовали и затражили помоћ надлежних институција и што хитније решење ситуације са млеком.

Произвођачи млека из крушевачког краја данас су се окупили у градској кући како би мирним простестом упозорења заједно са представницима локалне самоуправе затражили помоћ од надлежних институција и што хитније решење ситуације са млеком.

Нишка млекара престала је да откупљује млеко на подручју Рибарске реке, где се свако домаћинство бави сточарском производњом. Локална млекара још увек дневно преузима око 45.000 литара, али докле ће то бити тако произвођачи нису сигурни.

Градоначелник Крушевца Братислав Гашић, који је и пре два дана имао састанак са сточарима, сматра да кривци за ову, како каже, исфабриковану аферу морају бити кажњени.

Са данашњег скупа упозорења упућено је писмо првом потпредседнику Владе Александру Вучићу у коме се тражи да држава предузме све како би заштитила произвођаче јер је њихова егзистенција озбиљно угрожена.

Произвођачи млека из неколико села у околини Ваљева организовали су протест у центру града. Своје незадовољство због актуелне ситуације на тржишту и опречних информација у вези са исправношћу млека које се пласирају у медијима исказали су просипањем млека испред Градске управе.

Просули су само 50 литара млека зато што је, кажу, оно исправно, јер своје породице хране тим млеком и производима од њега. Сматрају да су произвођачи млека жртве увозничког лобија и да је афера "млеко" још један покушај да се упропасти српка пољопривреда и српски сељак.

Број коментара 48

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара