Читај ми!

Мигрена центар против главобоље

Мигрена центар КБЦ Звездара са успехом помаже великом броју пацијената, а интересовање пацијената је тако велико да се за једно пре подне закажу прегледи за цео наредни месец.

Макар једном у животу главобољу је имало 99,9 одсто светске популације... И није страшно ако се она понекад јави, али јесте забрињавајуће када мигрена постане хронична тегоба, и када напади трају и више од 15 дана месечно.

Постоји 300 врста глабобоља, а од њих чешће пате жене него мушкарци.

Људи који имају мигренозни статус месецима постају социјално нефункционални. Занемарују посао, породицу, околину, не могу нормално да живе...

Биљна Жунић (55) болове је трпела годинама, и навикла се да их трпи и да се прилагоди, почела је да избегава све оно што је изазивало главобољу, а неколико пута су је са посла возили у хитну помоћ да прими несто протв јаких болова...

"Овде сам се јавила пре несто више од годину дана, након четири прегледа код очног лекара и испадања видног поља и прегледа код неуролога у дому здравља. Дијагностицирана је мигрена са ауром и приступило се лечењу медикаментима, испитавању... Ја сам научила нешто што нисам знала - да имам мигрену од 25-те, а моја мигрена је генетска, и отац и прабаба су боловали од изразите мигрене", каже Биљана.

У Мигрена центру Клиничко-болничког центра Звездара кажу да њихови пацијенти најчешће имају између 18 и 55 година. О 11.000 грађана брине се троје лекара. Интересовање за лечење у овој установи је велико.

"Ми се трудимо да заказујемо један месец за следећи, међутим, нажалост, та листа се испуни већ у току једног преподнева, јер се то заказивање обично дешава у једном дану, па већини не успемо да закажемо. Знате, како један неуролошки преглед траје јако дуго, ми се трудимо да сваки нови пацијент прође све што је неопходно. То је абецеда неурологије, без тога нема правог лечења", каже др Срђан Сретеновић, начелник Мигрена центра КБЦ Звездара.

У протеклих 15 до 20 година, главобоља је лечена углавном лековима. Данас стручњаци примењују друге методе. Рецимо, користи се уређај који се носи на глави, а стимулацијом се делује на одређен нерв и спречава главобоља.

Да би се за сваког пронашло решење и помогло онима који годинама пате од главобоље, пацијенти најпре морају да одговоре на око 200 питања.

Лек за главобољу постоји, а да би се благовремено помогло, неопходна је едукација лекара на нивоу примарне здравствене застите.

Они би морали да знају о каквој је главобољи реч и уколико је потребно да пацијента упуте у специјализовану установу. Фактори који могу довести до главобоље су генетика, неуролшоки поремећаји, а покретачи боли су и одређена храна, умор, стрес, климатске промене.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара