Читај ми!

НДНВ: Утврдити ко је власник "Дневника"

Хитно утврдити ко је већински власник листа "Дневник" из Новог Сада, тражи Независно друштво новинара Војводине. Транспарентност власништва један од основних предуслова да би публика могла да чита и правилно перципира медије, оцењује НДНВ.

Независно друштво новинара Војводине поново је затражило од надлежних државних органа да хитно утврде ко је већински власник дневног листа Дневник из Новог Сада.

"Најновија дешавања око најстаријег и јединог дневног листа на српском језику у Војводини додатно поткрепљују наше стрепње да је будућност тог листа и запослених у њему веома неизвесна", оцењује НДНВ.

Уз подсећање да су у јавност изашли подаци о смени главног уредника за коју Влада Војводине тврди да је нелегитимна, НДНВ предлаже да се главни уредник бира на јавном конкурсу, према јасно прописаним критеријумима.

"Изашли су и подаци о наводним великим дуговањима предузећа "Дневник Војводина прес". НДНВ сматра да запослени у Дневнику, као и јавност, заслужују да знају да ли је то истина, као и колика су дуговања тог листа", пише у саопштењу.

НДНВ оцењује да је транспарентност власништва у медијима један од основних предуслова да би публика могла да чита и правилно перципира медије, и евентуалне скривене пословне и политичке интересе иза њих.

"С обзиром на то да се у Агенцији за привредне регистре још увек званично води да је власник 55 одсто капитала предузећа "Дневник Војводина прес" немачка фирма 'Медијен групе Балкан', а такође и с обзиром на противречне информације у јавности као и из самог предузећа да је овај удео наводно откупљен и да немачка компанија није више власник Дневника, захтевамо да се обелодани ко је онда заиста већински власник овог листа", наводи се у саопштењу.

НДНВ позива Скупштину и Владу Војводине, које су практично преко "Дневник холдинга" мањински власници листа Дневник (45 одсто), да јавности ставе на увид информације о већинском партнеру у власништву у предузећу "Дневник Војводина прес", уколико те информације поседују.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 16. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара