Читај ми!

Годишњица Универзитета одбране

Поводом друге годишњице рада Универзитета одбране, одржана свечаност у Дому гарде у Београду. Оснивањем те високошколске установе направљен историјски искорак у образовању будућих припадника војске по светским стандардима, истакао ректор тог универзитета Миодраг Јевтић.

Ректор Универзитета одбране у Београду Миодраг Јевтић рекао је да је оснивањем те високошколске установе, која обједињује Војну академију и Војно-медицинску академију, направљен историјски искорак у образовању будућих припадника Војске Србије по светским стандардима.

Јевтић је на свечаности која је у Дому гарде у Топчидеру одржана поводом друге годишњице рада Универзитета, рекао да постоји велико интересовање младих за студије на тој установи.

"Студије у три научна поља и на четири нивоа каријерног усавршавања похађа 1.084 кадета и кадеткиња. У 2012. години, основне академске студије Војне академије уписало је 137 кадета и 52 кадеткиње, док је прву годину интегрисаних академских студија медицине на Медицинском факултету ВМА уписало 11 кадета и 22 кадеткиње", навео је Јевтић.

Према његовим речима, након две године завршен је процес конституисања Универзитета одбране, а данас та установа, као најмлађи државни универзитет у Србији, сарађује с високошколским установама у земљи и иностранству.

"Данас смо потписали споразум о сарадњи с бугарским Војним универзитетом 'Васил Левски', а претходно смо успоставили сарадњу и са Унивезитетима у Бањалуци и Источном Сарајеву, као и са Универзитетом Брно из Чешке", истакао је Јевтић и додао да је 11 високих делегација посетило Универзитет одбране у претходне две године.

Јевтић је истакао да ће у наредном периоду, поред организационих промена у оквиру Универзитета, приоритет имати израда нацрта Закона о образовању у систему одбране.

На свечаности у Дому гарде у Топчидеру додељене су награде ректору Универзитета у Крагујевцу Слободану Арсенијевићу, декану Електротехничког факултета у Београду Бранку Ковачевићу и професорки Факултета за физичку хемију Вери Дондур за допринос у развоју сарадње са Универзитетом одбране.

Универзитет одбране у Београду основала је Влада Србије 2011. године. Студенти Универзитета стичу високо образовање кроз академске студије првог, другог и трећег степена из више научних области у оквиру друштвено-хуманистичких, техничко-технолошких и медицинских наука.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се