Читај ми!

Безбедносне провере уредити законом

Припремљена је радна везија измена и допуна Закона о полицији којом ће се законски уредити област безбедносних провера, рекао државни секретар МУП-а Владимир Божовић у разговору са Повереником за информације Родољубом Шабићем.

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић разговарао је са државним секретаром МУП-а Владимиром Божовић о отвореним питањима у вези са применом Закона о заштити података о личности у МУП-у.

Како је саопштио Кабинет повереника, посебне теме разговора била су раније дата упозорења и иницијатива повереника да се такозване безбедносне провере уреде законом.

Државни секретар је информисао повереника да су с тим у вези у оквиру МУП-а предузете одговарајуће активности и да је припремљена радна везија измена и допуна Закона о полицији и да ће министарство настојати да те измене и допуне буду и формално предложене што пре.

Шабић је изјавио да је "потреба да се ради обављања одређених функција или послова спроводе одговарајуће обраде података о личности познате као такозване безбедносне провере, реалност, неминовност у свакој савременој држави, па наравно и нашој".

"Зато оне треба да буду уређене у складу са Уставом и јасно и прецизно, а не на начин који има за последицу бројне недостатке, дилеме и спорна питања", рекао је Шабић.

Он је истакао да је, имајући у виду постојеће недостатке, посебно чињеницу да Устав Србије у члану 42. изричито предвиђа да се "прикупљање, држање, обрада и коришћење података о личности уређују законом", још средином октобра 2012. упутио Влади Србије иницијативу да се безбедносне провере уреде законом.

Шабић је навео да је "код нас већ деценијама та материја уређена само сегментарно, непотпуно и непрецизно, одредбама пар закона и углавном подзаконских прописа".

"Већина њих не садржи одредбе о основним појмовима, сврси и поступку вршења провера и оставља исувише простора за дискреционо поступање органа, чак и појединаца", истакао је Шабић.

Он је указао да је вишедеценијска примена оваквих прописа доводила и данас доводи до кршења људских права и слобода, посебно права на приватност, односно права на заштиту података о личности.

Недопустиво често не поштују се одредбе Закона о заштити података о личности којима се уређују права лица чији подаци се обрађују, иако је за то законом предвидјена прекршајна, а у одређеним случајевима и кривична одговорност, рекао је Шабић.

"Подносећи Влади Србије Иницијативу, имао сам идеју да материја безбедносних провера буде уређена једним законом у оквиру кога би биле конкретизоване надлежности различитих субјектата - МУП, БИА, ВБА", навео је Шабић.

Он је додао да "Уставом утврдјен услов да ова материја буде уређена законом, а не подзаконским актима, може бити испуњен и парцијално, кроз неколико закона".

"Зато активности МУП-а на измени Закона о полицији свакако оцењујем позитивно, изражавајући наду да ће њиховим усвајањем у догледно време бити учињен још један корак у правцу усклађивања правног поретка са принципима утврђеним Уставом Србије", рекао је Шабић.

Шабић је изразио и "наду да ће што пре и активности других субјеката који се баве безбедносним проверама бити уређене онако како то предвиђа Устав Републике Србије."

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара