Читај ми!

Од тешких речи до још тежих удараца

У породичном насиљу за непуна два месеца убијено 11 особа. Прошле године, 40 жена које су потражиле помоћ у сигурним кућама избегле су такву судбину. Превенција, боља координација друштвених институција и оштрије казне за починиоце – начини су да се насиље спречи.

Алармантни подаци о жртвама породичног насиља у Србији. Од почетка године, за непуна два месеца, убијено је 11 особа у породичним свађама. Прошле године, 40 жена које су потражиле помоћ у београдским сигурним кућама избегле су такву судбину.

Од тешких речи до још тежих удараца. Седамнаест година трпела је супругово психичко и физичко насиље. Жртва је била и њена старија ћерка. Са њом и млађим дететом, пронашла је спас у сигурној кући.

"У суштини, моја старија ћерка је све ово почела. Захваљујући њој, ми смо се помакли оданде, значи, захваљујући њој ми смо сада добро", каже Наташа, жртва породичног насиља.

Поручује другима да не трпе насиље, јер сигурно постоји неко ко ће им помоћи.

Сваке недеље ове године, убијена је по једна особа у породичним свађама. До сада, незабележен податак у Србији. Просек који је раније био на полугодишњем нивоу.

"Ово је једна врста упозорења, и ми морамо да обратимо пажњу на тај проблем, јер ако се овај тренд настави, ми ћемо до краја године имати око стотину убијених особа у породичним свађама", каже Весна Станојевић из Саветовалишта за жртве породичног насиља.

Утицај примарне породице, друштвена клима, али насилно и патријархално васпитање, најчешћи су узроци породичног насиља.

"Мушкарцу који има јако патријархалан поглед на свет је веома тешко да осети неке емоције које он доживљава као женске. Његов одговор на слабост коју осећа је агресија", објашњава Дејан Цветковић, породични психотерапеут из Кризног центра за мушкарце.

Цветковић каже да је такав мушкарац напет, анксиозан, бесан и да реагује агресивно, насилно, што га даље учвршћује у некаквој његовој позицији.

Жртве насиља су најчешће жене и деца. Починиоци – партнери или очеви.

"Ту мора да стане држава, институције, полиција, правосуђе и, наравно, оштрије казне за починиоце, а не да имамо ситуацију да се на друштвеним мрежама пише да жену треба убити јер је курва, то је недопустиво", каже координаторка Сигурних кућа и Саветовалишта против насиља у породици Весна Станојевић.

Наговештаји да може доћи до убиства, наглашавају психолози, јесу болесна љубомора, претње оружјем, убиством и самоубиством, контрола кретања и комуникације.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво