Читај ми!

Јешић: Нове анализе дале још горе резултате

Анализа присуства афлатоксина у млеку коју је урадио Институт за прехрамбене технологије у Новом Саду показао знатно веће присуство те отровне материје него што је утврђено досадашњим анализама, рекао војвођански секретар за пољопривреду Горан Јешић.

Војвођански секретар за пољопривреду Горан Јешић рекао је да је анализа присуства афлатоксина у млеку коју је урадио Институт за прехрамбене технологије у Новом Саду (ФИНС), показао је знатно веће присуство те отровне материје него што је утврђено досадашњим анализама.

Јешић је агенцији Бета рекао да су прелиминарни резултати које је добио од ФИНС "алармантни", и да су потврдили претпоставке стручњака да ће свака наредна анализа млека показати све веће присуство афлатоксина.

"Ја сам добио прелиминарне податке путем мејла и оно што јесте проблем то је да расте ниво афлатоксина у млеку. То је требало очекивати јер се за исхрану крава користи све лошија и лошија сточна храна", рекао је Јешић и додао да ће му данас стићи и званични подаци.

Рекао је да ФИНС нема акредитацију државе и користи метод који се разликује од уобичајене процедуре, али даје врло поуздане резултате и најавио да ће за три до четири дана бити готова и анализа коју ради Пољопривредни факултет у Новом Саду, који има акредитацију државе.

"Када смо добили драматичне резултате СП лабораторије из Бечеја, у којој је Министарство пољопривреде прошле године урадило 40.000 анализа, одлучили смо да и ФИНС утврди ниво афлатоксина једном другом методом", рекао је Јешић.

Оценио је да проблем са афлатоксином није и не сме да буде политичка ствар, и да га не занима да ли ће министар пољопривреде поднети оставку јер је сада веома важно предузети мере у чему Министарство пољопривреде има кључну улогу.

"Прва ствар је да се призна да имамо проблем, друга да се сакупи озбиљна екипа која ће да покуша да га разреши - а проблем се да разрешити, и трећа, и најважнија ствар, је да се помогне сељацима тако што ће се наставити откупљивање млека док се не промени храниво и дати им се субвенције за то", рекао је Јешић.

Позвао је Министарство пољопривреде да кроз ребаланс буџета и уредбом о млеку коју ће морати да донесе, интервентно помогне сељацима да купе нову храну, и да утврди која сточна храна није контаминирана, што би могло довести до брзог решења проблема.

Ригорозан правилник

Јешић је рекао да је повлачење млека из трговина први корак, а сада треба сачекати резултате суперанализе млека коју за потребе Министарства пољопривреде ради у Холандији, али је оценио да је тешко могуће да они буду другачији.

"Држава даје акредитације за лабораторије и она је одговорна за те акредитације. Ми смо данас контактирали и лабораторију у Бечу, која је радила суперанализе за потребе Хрватске, и видећемо какви су законски оквири да нам таква лабораторија то уради, али не желим да сумњам у стручњаке који раде у Србији", рекао је Јешић.

Поновио је да је правилник о дозвољеном нивоу афлатоксина ригорозан јер присуство те материје континуирано постоји у овом поднебљу, те није случајну што је у Мађарској дозвољен ниво 0,00.

"Дакле, постоје здравствени разлози за то, и ви по Закону о безбедности хране чим посумњате на неки производ, прво га скинете са полице, а тек онда радите анализе, јер док их урадите, прође 13-14 дана и грађани конзумирају ту храну. Ми сада имамо егзактне податке да то што стоји на полицама у радњама не одговара законским прописима", рекао је Јешић и додао да је попустљивот неприхватљива. 

Покрајински секретар за пољопривреду је закључио да је стање сточарства у Војводини катастрофално јер је стока неухрањена и сточари су због сушне године принуђени да смање број оброка и да хране стоку кабастом храном која је такође проблематична, што би држава такође морала да разреши.

"Ја сам лабораторији ФИНС која је акредитована за анализу сточне хране, дао налог да за највеће и средње произвођаче млека на територији Војводине урадимо бесплатну анализу", рекао је Јешић и најавио да ће Влада Војводине, чим добије резултат, припремити предлог мера, не чекајући мере Министарства пољопривреде.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво