Читај ми!

Отворена Банка за трансплантацију рожњаче

Директор Очне клинике при Клиничком центру Србије Иван Стефановић, отворио Банку за трансплантацију рожњаче.

На Очној клиници при Клиничком центру Србије отворена је Банка за трансплантацију рожњаче, која ће омогућити да се повећа број операција и смање листе чекања.

"Ово је један од најзначајнијих дана у историји српске офтомологије. Србија је била једна од ретких земаља која није имала националну Банку за трансплантацију рожњаче иако смо међу првима у свету почели да обављамо траснплантације, још 1934. године", рекао је новинарима директор Очне клинике Иван Стефановић.

У Србији на трансплантацију рожњаче цека око 1.000 пацијената, због чега је Стефановић упутио апел да се што већи број грађана укључи у донаторство рожњаче.

Директор и већина лекара и медицинских сестра са клинике потписали су донатроске картице и на тај начин према речима Стефановића "показали хуманост и дали позитиван пример".

"Ако знамо да трансплатација рожњаче враћа вид и да 80 одсто свега што доживимо додје путем вида, она је јасно колико је то велика ствар за човека који чека на операцију", казао је Стефановић.

До сада су рожначе у Србију стизале из увоза, односно из Светске банке рожњаче, које Србија није плаћала, али је Републички фонд за здравствено осигурање обезбедјивао средства за транспорт.

За опремање Банке рожњаче министарство здравља уложило је прошле године 14 милиона динара.

"Овде раде заиста врхунски стручњаци који сада захваљући опреми могу раме уз раме да стану са водећим светским стручњацима", рекао је помоћник министара здравља Зоран Ковачевић.

Отварању Банке рожњаче присуствовао је и заменик директора Клиничко болничког центра Србије Мирко Керкез, који је најавио реконструкцију одељења клинике за шта је већ направљен идејни пројекат.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво