Читај ми!

Инспекција контролише млеко

Инспекција проверава да ли су са тржишта повучене сумњиве врсте млека у којима је забележена већа вредност канцерогеног афлатоксина од дозвољене. Нема места паници, поручује министарка здравља Славица Ђукић Дејановић. Нове анализе дале још горе резултате, каже Горан Јешић.

Ветеринарска инспекција контролише да ли је спроведена наредба о повлачењу из промета млека за које се сумња да има повишени ниво афлатоксина, саопштено после седнице Колегијума Министарства пољопривреде. Министарство пољопривреде објавило је списак 39 врста млека шест произвођача у Србији за које се сумња да садрже афлатоксин М1 у недозвољеним количинама.

Министарка здравља Србије Славица Ђукић Дејановић рекла је да нема места паници и да је са тржишта повучено оно млеко које садржи недозвољену количину опасног афлатоксина.

"Повучена су сва млека која су прешла граниоцу од 0,05 микрограма афлатоксина по килограму. Ја сам обавештена да су то две врсте млека", рекла је министарка новинарима у Министарству здравља.

Упитана о њеној јучерашњој изјави да грађани сами процене да ли ће пити млеко, објаснила је да грађани могу безбедно да пију млеко, али да је нормално неко страхује чекајући резултате лабораторије у Холандији.

"Ако неко има несигурност вероватно му је потребно да сачека резултат неутралне лабораторије. Реално, немамо разлог за панику", рекла је Славица Ђукић Дејановић.

Према њеним речима, повучена млека са тржзиста нису имала више од 0,1 микрограма афлатоксина и подсетила да је до пре три године било дозвољено 0,5 микрограма те материје.

Министарка здравља је истакла да је и држава у овим околностима урадила све што је могла да уради.

Вртићи у Крагујевцу без млека 

У свим вртићима Установе за децу "Нада Наумовић" у Крагујевцу млеко је од данас склоњено из оброка за децу, речено је у тој установи.

У крагујевачким вртићима се користи млеко Нишке млекаре, која је на списку произвођача чије млеко, по анализама Министарства пољопривреде, има повећан садржај канцерогеног афлатоксина.

"Млеко је на дечијем менију два до три пута недељно, а од данас смо га искључили из исхране", рекла је директорка Уставнове за децу Славица Отовић и додала да је од снабдевача млека, Нишке млекаре, затражен извештај о садржају афлатоксина у млеку.

Установа за децу "Нада Наумовић" има 15 вртића у којима борави 3.400 малишана.

Млеко из Поморавља није спорно

Ниједна млекара из Поморавског округа није на списку млекара чији се производи повлаче из употребе због повећане вредности канцерогеног алфатоксина М1, изјавила је за агенцију Бета шефица Ветеринарске инспекције за Поморавски округ Милена Савић.

"Инспекција је већ у контроли и ради свој део посла у складу са налозима Управе за ветерину. Млекаре имају обавезу да повуку сумњив производ, а ми треба да контролишемо да ли то спроводе", рекла је Савић.

На терену су четири ветеринарска инспектора која прво обилазе веће објекте, а затим и мање прехрамбене продавнице у шест градова Поморавског округа, у Јагодини, Ћуприји, Параћину, Деспотовцу, Свилајнцу и Рековцу.

Шефица Ветеринарске инспекције је поручила да грађани који се увере да спорни производи нису повучени из продаје могу то да пријаве, а инспекција је дужна да сваку пријаву узме у разматрање.

Поновна контрола кукуруза

Министарство пољопривреде саопштило је да је, поред свакодневне контроле сировог млека и ванредне контроле сточне хране, започела поновна контрола исправности кукуруза у складиштима Дирекције за робне резерве и сав исправан кукуруз биће дистибуиран произвођачима млека.

Најављено је и да ће стручна радна група коју је оформило Министарство израдити и доставити фармерима упутство за поступање у овој ситуацији.

Директор Републичких робних резерви Горан Тасић потврдио је да би сутра требало да почене ванредна контрола кукуруза из државних резерви на присуство афлатоксина.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво