Читај ми!

Фабрике уметницима

Многе фабрике пропале у приватизацији настанили уметници. Тако је и са некадашњим гигантом "Трудбеником", па се у његовим халама умeсто грађевинског материјала производе слике, дуборези и музички инструменти.

Многе пропале фабрике сада су у стечају или се суочавају са последицама лоше приватизације. Већина је напуштена и празна, а неке су издате као пословни простор за различите намене.

У појединим фабричким халама данас се гаје печурке, а у некима су смештена чак и позоришта. Празне канцеларијске просторе најчешће настањују уметници разних профила. Сликари, вајари, музичари.

У просторијама некадашњег "Трудбеника", фабрике која је прозводила грађевински материјал. У простору у којем су пројектоване пећи и данас се ради пуном паром, али клештима, четкицама, длетима, тестерама.

"Од када су фабрике престале да раде појавило се много неискоришћеног пословног простора, које оне издају и за веома популарне цене што свима одговара", каже дуборезац Добривоје Вучићевић.

"Људи су једни од других чули да се на овом простору дешава нешто. Онда су дошли и видели да има доста слободног простора, па су то препознали као место добро за ствараоце. Данас су у овом простору сви атељеи заузети, пуни уметника који овде стварају", каже сликар Владимир Скерлић.

У десет канцеларија смештено је исто толико уметника који овде стварају дела која се могу видети у цркавама, манастирима, али и у општинским холовима, градским парковима.

"Ја сам најмлађи члан ове екипе, дошао сам у просторије 'Трудбеника' пре два месеца и ту сам почео да стварам своје уметништво", каже сликар Милан Пантелић.

У овим атељеима и радионицама негују се и стари занати. Раде се дуборезне иконе, црквени намештај, али и бубњеви од дрвета.

"Радећи дуборез као бивши бубњар дошао сам на идеју да радим добоше. Ово су све уникатни радови, рађени од најфинијих дрва са наших простора", каже дуборезац Адам Вујашанин.

Поред уметничких, канцеларије Трудбеника су и нека врста музичких радионица. Овде се вежба за наступе и праве кахони, инструменти афричких робова из Перуа.

"Пошто су њима тамо уништавали инструменте, нису имо дозвољавали да свирају, онда су они узимали гајбице које су рибари користили, лупали у њих и, практично, то је је некако модификована гајбица", каже перкусиониста Александар Радоичић.

А када се заврши радно време вртића, а маме су на својим пословима, ови атељеи и радионице постају једна врста дечијег забавишта.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво