Читај ми!

Моћ ауторитета долази из знања

Значај целоживотног учења за појединца и државу је незаменљив, рекла мистарка Зорана Михајловић и нагласила да "моћ ауторитета долази само из знања".

Министарка енергетике, развоја и заштите животне средине Зорана Михајловић позвала младе на отварању Глобалног самита младих лидера у Београду, да се стално усавршавају и поручила да "моћ ауторитета долази само из знања".

"Целоживотно, стално учење је у ствари једини начин да помогнемо сопственој држави, да се живи боље и да идемо у корак са будућношћу и бољим и здравијим животом", поручила је Михајловић на скупу "Вођени знањем" у Задужбини Илије Коларца.

Истакла је и да је целоживотно учење неопходно у данашњем свету, а да је Србија данас, уместо да буде земља бескрајних могућности, место где су дубоко укорењене социјална и економска криза које производе сиромаштво, одлив мозгова, свеукупуни пад мотивације...

Према њеним речима, они који развију навику целоживотног учења и рада често напусте Србију и оду да живе у иностранству, а српска власт данас покушава да поново поврати систрем вредности који неће дозволити да се такве ствари дешавају.

Министарка је истакла значај борбе против корупције која је дубоко укорењена у друштву, као и да коруптивни систем мора бити замењен ониме у коме се вреднују поштење, знање и рад.

"Борба против корупције, која је ендемска у нашем друштву, представља приоритет. Коруптивни систем вредности мора бити замењен оним у коме се вреднују поштење, знање и рад", истакла је Михајловић.

Михајловић је истакла и да је поносна што је Србија организатор скупа, као и да је она, као универзитетски професор, потпуно свесна важности целоживотног учења.

"Ви сте лидери сутрашњице, а лидери инспиришу људе. Не само своје колеге, већ и људе у својим заједницама. Треба да тежите да постигнете моћ ауторитета, а она долази само из знања", нагласила је министарка Михајловић.

Једнодневну бесплатну конференцију "Вођени знањем" организовала је студентска организација АИЕСЕЦ у Србији, која је препознала континуирано учење као тему коју треба покренути у српском друштву.

На конференцији учествује 450 домаћих и 250 страних студената, а скуп се организује у оквиру интернационалног пројекта "Самит глобалних лидера", који окупља младе из 113 земаља у којима АИЕСЕЦ постоји.

На данашњем скупу студенти су дискутовали о образовању, усавршавању и личном напретку, а један од учесника конференције Немања Јовановић истакао је значај тимског рада, учења и константног усавршавања.

"Ми као тим учимо о себи и другима. Не седите у углу него будите отворени и правите нова пријатељства. Данашња конференција је јединствена прилика за све нас", навео је Јовановић и сугерисао младима да деле своје знање јер ће на тај начин свет бити боље место за све људе.

Директор маркетинга компаније "Самсунг електроникс Србија" Саша Марјановић нагласио је да "учење кул", да ауторитет имају они који знају и да они који мисле да се процес учења завршава са факултетом греше.

"Учење се мора наставити и касније", закључио је Марјановић.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
20° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије