Читај ми!

Опроштај од Миће Орловића

Поводом смрти дугогодишњег новинара, уредника и водитеља РТС-а Милоја-Миће Орловића у Галерији РТС-а одржана комеморација. Последњу пошту Мићи Орловићи одали пријатељи, колеге, сарадници. Доајен новинарства биће сахрањен у уторак у 13.30 у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу.

У Галерији РТС-а, у присуству чланова породице, пријатеља и великог броја колега, одржана је комеморација поводом смрти дугогодишњег новинара, уредника и водитеља Радио-телевизије Србије Миће Орловића. Мића Орловић биће сахрањен у уторак у 13.30 у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу.

На комеморацији су говорили Миодраг Здравковић, спикер Радио-телевизије Београд, доктор Мирослав Савићевић, први уредник Редакције за историографију, Јармила Ћеловић, први реализатор Дневника и Дуња Ланго, водитељ Радио-телевизије Београд.

Здравковић је подсетио да је Орловић био први водитељ Дневника, и истакао да је био одличан у томе, иако није имао узора нити учитеља.

"Никога није видео да води дневник пре њега, није имао узор, није имао где да научи, а ипак био је одличан. Био је одличан тада и свих година које су дошле после тога. Ушао је у домове људи. Они су га примили као пријатеља, постао је љубимац нације", рекао је Здравковић.

Оценио је да данас, поред толиких телевизија и броја водитеља забавних програма нема равног Мићи Орловићу.

"Мића је био добар човек, кога су красиле многе људске врлине, био је искрен, поштен, коректан према колегама. Остаће записана његова висока професионалност и то се неће заборавити, али не би требало заборавити ни да је Мића био и велики пријатељ", додао је Здравковић.

Сценариста Мирослав Савићевић, који је сарађивао са Орловићем на серији Време телевизије, рекао је да је Орловић имао савршену дикцију, правилну артикулацију гласова и беспрекорну акцентацију.

"Мића Орловић је фасцинирао гледалиште, а та фасцинација трајала је и касније када је наступао у другим телевизијским жанровима", оценио је Савићевић.

Истакао је и да је Орловић био подједнако успешан и у забавном жанру, где се истакао у контакт-програмима и квизовима.

"Све што је постигао не би у свести гледалаца и његових колега добило такве димензије да није било његове душевности", додао је Савићевић.

Мићу Орловића су волели камера, микрофон, гледаоци, портири, генерални директор. То сведоче Мићини пријатељи. Поштовали су га, али и били љубоморни на његов глас.

"Кад су стигли уређаји за такозвано филтрирање гласа, и кад би ми сели да читамо сви смо говорили: "Ајд' то мало исфилтрирај ако може да личи на глас Миће Орловића", рекао је некадашњи директор Телевизије Београд Ненад Ристић.

Биографија Миће Орловића 

Милоје-Мића Орловић, први водитељ Дневника, дугогодишњи новинар, уредник и водитељ РТС-а, преминуо је у среду, 13. фебруара у Београду. Симболично, на дан када је пре 55 година телевизија, и званично, постала Радио-телевизија Београд.

На програму Радио Београда Мића Орловић први пут се огласио 15. октобра 1957. године као репортер са фудбалске утакмице ОФК Београд–Напредак Крушевац.

Почетком маја 1958. године, Мића Орловић је у току гостовања великана позоришне сцене из Београда Марије Црнобори и Љубише Јовановића у Загребу, учествовао у реализацији првог телевизијског приказа у оквиру размене ТВ новинара Београда и Загреба.

Телевизија Београд је 23. августа 1958. године емитовала први ТВ Дневник информативно-политичког програма чији је водитељ био Мића Орловић.

О том искуству је једном приликом рекао: "Био сам клинац, али клинац са већ богатим радијским искуством, па нисам имао трему. Сам себи сам објаснио да је камера стаклени прозор кроз који ћу да гледам, тражећи погледом моје камермане. Био је то добар потез, јер сам се тако опустио и имао утисак да се заиста обраћам својим гледаоцима. Пренос је завршен без иједне грешке", рекао је Орловић.

И први и последњи испит положио је без грешке. Памтићемо га као спикера, водитеља многобројних квизова које је, можда, обележио више он него победници.

Мића Орловић је професионални новинар био од 1956. године, а уредник од 1967. године. Орловић је остварио више од 170 репортажа, као и 300 интервјуа, више од 200 ТВ репортажа, 80 радио-емисија, 1.300 ТВ емисија.

Носилац је многобројнх признања и новинарских награда, а у пензију је отишао са места уредника Програма за иностранство. Учествовао је у реализацији два квиза, Гинис и Историја српског народа.

Мића Орловић рођен је 28. маја 1934. године у Ваљеву.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
20° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије