Читај ми!

Учити са уживањем

Предмет "Рука у тесту" уведен је у школе пре једне деценије. Циљ је да се научно описмене деца између четири и једнанаест година. Кроз тај предмет ђаци стичу она знања која су им заиста потребна, функционална, а не само теоретска и - уживају у томе, кажу професори.

Пре једне деценије, у школе је уведен предмет "Рука у тесту", а пре три године, Србија је добила и пројекат Европске уније Фибонаћи. Циљ је да се научно описмене деца између четири и једнанаест година. Професори сматрају да би такав систем наставе могао да се примени и у старијим разредима.

Кроз предмет Рука у тесту ђаци стичу она знања која су им заиста потребна, функционална, а не само теоретска и - уживају у томе, кажу професори. У пројекту је учествовало 45 земаља, а у нашој земљи, више од 40 школа, стотину наставника и око 2.000 ђака.

"Оно што никада не бисмо предпоставили да је садржај дечјег мишљења, то на оваквим часовима откривамо", каже Светлана Димитријевић из ОШ "Јанко Веселиновић" из Шапца.

Вођа пројеката Фибонаћи и Рука у тесту Стеван Јокић каже да као што је Доситеј желео да сви буду писмени, тако је сада императив да сви буду научно писмени, не да би били научници него да би били способни да нешто раде у животу.

Данас деца 80 одсто информација добијају изван образовних институција, а само 20 одсто у школи и зато их кроз модерну наставу треба припремити за студије.

Проф. Бранко Ковачевић, декан ЕТФ-а Универзитета у Београду, каже да је смисао тог пројекта како да се дају упутства наставницима да модификују на неки начин курикулуме, наставне планове и програме и како да се пређе са неког класичног начина образовања на образовање као преношење знања.

"Имате једног наставника који 45 минута прича и једно дете коме је то досадно и спава 45 минута", истиче Ковачевић.

Образовање је дугорочан процес, а потребна је и помоћ родитеља, опомињу професори. Зато је, између осталог, објављено петнаест књига и сајт са 3.000 страна.

Проф. Иванка Поповић, проректор Универзитета у Београду, сматра да ће ти програми и помагала који се обезбеђују наставницима, временом постати саставни део школског програма и очекује да ће Министарство и даље свесрдно подржавати резултате овог пројекта.

У пројекту су учествовали наша и француска академија наука, Универзитет у Београду, Институт Винча, научна друштва и ресорна министарства.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво