Читај ми!

Шта је ракетни систем АЛАС?

АЛАС je српски ракетни систем, који представља најамбициознији развојни пројекат домаће војне индустрије. То је вишенаменско оружје домета 25 до 60 километара са принципом вођења без непосредног визуелног контакта са циљем.

Српски ракетни систем АЛАС (енгл. Advanced Light Attack System) представља најамбициознији развојни пројекат српске војне индустрије у техничко-технолошком смислу.

То је противоклопни вишенаменски ракетни систем великог домета са принципом вођења без непосредног визуелног контакта са циљем. Идеја је проистекла из дугогодишњег искуства у инжењерингу ваздухопловних и ракетних система, а прати и тренд у области беспилотних система различитих намена.

Намењен је за дејство по циљевима, као што су тенкови, борбена возила пешадије, пољска утврђења, командна места, инфраструктурни објекти, бродови на мору и приобаљу, индустријски објекти, нисколетећи хеликоптери и др.

Међутим, оно што га издваја јесте изузетан ниво прецизности, остварен захваљујући уградњи ТВ или инфрацрвене главе за самонавођење, која ракету АЛАС претвара у неку врсту "ракетног снајпера".

Вођење је комбиновано - на средњем делу путање вођење се остварује помоћу инерцијалне платформе која ракету води у очекивану зону у којој се налази циљ (прорачунату на основу података добијених од извиђачких платформи), а након доласка у зону циља, примарни сензор постаје глава за самонавођење и шаље слику циља до командног места посредством оптичког кабла, који се одмотава до задњег дела ракете, а пропусна моћ оптичког кабла је 200 Mbit/s.

Слика се преноси до командног места, где се након адекватне обраде приказује на специјализованим приказивачима, омогућавајући на тај начин операторима да изаберу оптималну ударну тачку, или да ракету преусмере на други циљ, односно самоуништење, уколико тактичка ситуација то налаже.

Оптички кабл се користи и за пренос команди на ракету. Ово решење нуди предности - оператор се стално налази "у петљи" вођења, односно човек а не машина одлучује о нападу на циљ или одустајању од напада. На овај начин смањује се опасност страдања цивила. 

Велика предност овог ракетног система је што он није везан за једну врсту платформе. Могуће га је лансирати са бродова, различитих врста гусеничних и точкастих платформи, али и са стационарних лансера па чак и хеликоптера.

Максимални домет јој је 25 километара, са могућношћу даљег повећања до 60 километара.

Тај систем развија приватна компанија "Едепро", а спонзорише га Југоимпорт-СДПР.

Светска презентација ракетног система АЛАС била је на изложби војне опреме "Идекс" 2007. године у Абу Дабију.

Број коментара 34

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво