Читај ми!

Безболан порођај у Србији луксуз

Могућност порођаја уз епидуралну анестезију у Србији зависи, пре свега, од места у којем породиља живи. И док је у београдским породилиштима ову услугу могуће добити, негде чак и бесплатно, у унутрашњости епидурал је луксуз - ретко га дају и наплаћују га.

Труднице у Србији које желе безболан порођај нису у равноправном положају. Да ли ће им бити омогућено да се породе уз епидуралну анестезију, зависи пре свега од места где живе. Примера ради, у београдским породилиштима је ову услугу могуће добити, негде чак и бесплатно, док је у унутрашњости Србије епидурал луксуз - ретко га дају и наплаћују га.

Званична статистика показује да се у Европи безболно породи око 80 одсто жена, док је код нас тај проценат много мањи.

Неки мисле да је то због цене коју многи не могу да плате, према другима је разлог тај што немамо довољно анестезиолога, па епидурал нема ко да да, док трећи сматрају да је то добар параван за легалну корупцију.

Месечно се у Гинеколошко акушерској клиници Народни фронт роди више од 550 беба. Више од 60 одсто жена бебу лакше роди захваљујући епидуралној анестезији, али им то олакша и новчанике и то за 12.000 динара. Од те цене, део иде за порез, део матичној установи, а део анестезиологу. Ако трудница жели да порођају присуствује и одређени анестезиолог, то онда кошта 17.000 динара.

Доктор Спасо Анђелић из Гинеколошко акушерске клинике Народни фронт каже да је то једина клиника која наплаћује епидуралну анестезију, али и да је то прва клиника која је масовно почела да уводи епидурал.

"Са обзиром на трошкове који постоје, а ту се крију и трошкови кадрова и промене начина вођења порођаја, ми смо одлучивали, и у различитм периодима одређивали различите цене, наравно, увек уз сагласност Министарства, а не самостално", објашњава Анђелић.

У једном од најпопуларнијих, али и најмањих београдских породилишта кажу да су и класична епидурална анестезија, као и друге методе безболног порођаја, за сада бесплатне.

Начелница Породилишта КБЦ "Драгиша Мишовић" др Љубица Симоновић каже да просечан број порођаја варира у овој клиници, некада износи око 160 порођаја, а некада буде и више од 200 порођаја у месец дана.

"Што се тиче интересовања за епидурал, оно је, могу рећи, 100 одсто. Не памтим да сам имала у породилишту жену која се порађала без регионалне анестезије, тако да је то чињенично стање. Код нас жене знају да ће овде добити безболан порођај, и интересовање је увек исто", каже Симоновићева.

Епидурална анестезија ванстандардна услуга

Управник Клинике за анестезију у КБЦ "Драгиша Мишовић" доктор Предраг Стевановић каже да се чека одговор Фонда на захтев да се епидурална анестезија плаћа и у "Драгише Мишовић".

"Ми не можемо без тога да радимо. Пре три године овде је био пожар, и ми од тада не радимо пуним капацитетом, и не можемо да добијемо одобрење за допунски рад. Сигуран сам да када би укинули плаћање у Народном фронту, они не би могли да организују давање епидуралне. Једини начин је да се задрже анестезиолози којих нема довољно, да они остану мимо радног времена. Онда они морају да се плате", објашњава Стевановић.

Сања Миросављевић из Републичког фонда за здравствено осигурање каже да је епидурална анестезија ванстандардна услуга, осим у случајевима када је медицински индикована.

"Тада она иде на терет средстава обавезног здравственог осигурања, а што се тиче цене, с обзиром да је реч о ванстандардној услузи, саме здравствене установе одређују цену", каже Миросављевић.

У Нишу се месечно роди око 250 беба, свега десет до 15 жена се породи уз епидуралну анестезију. Како су нам рекли, очекују одговор надлежних да ли ће ту услугу ускоро моћи да наплаћују као допунску.

У Крагујевцу, због мањка анестезиолога, они на порођај долазе по позиву, па епидурал кошта 15.000 динара, док у Новом Саду нису хтели телефоном да нам дају тражену информацију. Неке породиље преносе своја искуства да су се у установама у којима се епидурална анестезија наводно не наплаћује, о цени договарале директно са анестезиологом.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво