Читај ми!

Корупција и заштита узбуњивача

До средине године у Скупштини ће се наћи Предлог закона о заштити узбуњивача на корупцију, тј. грађана који су спремни да пријаве злоупотребе чији су сведоци, најављује Министарство правде.

У борби против корупције, веома је важна улога грађана који су спремни да пријаве злоупотребе чији су сведоци. Међутим, такозвани дувачи у пиштаљку неретко губе посао и трпе разне друге последице, јер немају одговарајућу правну заштиту. 

Већ пет година Борко Јосифовски бори се да докаже своје тврдње да поједини здравствени радници и погребници тргују смрћу. Остао је на послу, али је разрешен са места дирктора Хитне помоћи. Уследила су каже шиканирања, па због притиска напушта посао.

"Суштина је била да су људи којима је живот био угрожен предуго остављени да чекају и то све због хонорара који је стизао од приватних погребника. Ја сам након објављивања ове афере био експресно смењен без икакве истраге", каже Борко Јосифовски.

Каснији налази комисије, кажу, потврдили су његове наводе, као и решење Министарства здравља.

На томе је, међутим, и остало. Случај Борка Јосифовског није усамљен. Портал "Пиштаљка" дневно добија од пет до 10 пријава због корупције. Сајт грађанима нуди анонимност, али, наглашавају, недостаје пуна заштита државе.

"Ми истражујемо што добијемо, објављујемо текстове али позивамо све државне органе да обрате пажњу на оно о чему пишемо и да заштите људе који су пријавили злоупотребе", каже Владимир Радомировић са портала "Пиштаљка" .

Од 2011. године постоји правилник Агенције за борбу против корупције који штити узбуњиваче. У року од две године послодавац не би смео запосленог да премести на радно место нижег ранга, да га отпусти или му прети таквом мером. Међутим, тај рок је кратак, јер судски поступци у просеку трају по неколико година са неизвесним исходом.

Стручњаци кажу да је веома важно да се што пре донесе закон по коме би се свака освета против узбуњивача третирала као кривично дело.

Чедомир Чупић из Агенције за борбу против корупције сматра да је ово каже изузетно важан закон, јер ће људи који сумањају на корупцију бити заштићени, као и они који имају одређене податке које не могу да докажу.

На тај начин би и државни органи могли све те сумње да испитају, рекао је Чупић.

Министарство правде и државне управе најављује Предлог закона о заштити узбуњивача на корупцију, који ће бити резултат заједничког рада стручњака министарстава и невладиних организација.

"Заштита ће бити у односу на чување нихове анонимности да не откријемо које је то лице као и пружање свих видова заштите од заштите приликом сведочања", каже Данило Николић, државни секретар Министарства правде и државне управе.

Истраживања у Европи и Америци показују да узбуњивачи открију више од половине свих превара.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво