Читај ми!

Потврда о "ратном стажу" услов за пензију

Мешовите пензије прима око 60 хиљада пензионера у Србији. Онима који одлазе у пензију, а део стажа имају у Босни и Херцеговини, Федерални завод тражи доказ о боравку у војној јединици од 1992. до 1996. године.

Око 60 хиљада пензионера код нас прима мешовите пензије. Из фондова бивших југословенских република стижу им примања сразмерна стажу у тамошњим предузећима. Међутим, они који тек одлазе у пензију, а део стажа имају у Босни и Херцеговини, то право све теже остварују. Чак и када су доприноси плаћени, Федерални завод од будућих пензионера тражи доказ о боравку, и потврду о припадности војној јединици од 1992. до 1996. године.

Радећи у Босни и Херцеговини, Црној Гори и Србији, Милан Петковић сакупио је 40 година стажа. Уместо три пензије, стигло му је обавештење да нема право ни на једну, јер му Федерални завод у БиХ не признаје четири године стажа. Највише га чуди то што му траже потврду о томе којој је војној јединици припадао.

Милан Петковић каже да би сад морао да чека до 65 година старости како би му дали старосну пензију.

У нашем ПИО Фонду кажу да је само последњих месеци, стигло више од 70 негативних решења из Босне и Херцеговине. Због тога су од Завода за социјално осигурање тражили да код надлежних институција у БиХ инсистира да се поштује Споразум две земље, потписан 2004. године.

"Људи углавном нису достављали те доказе из једног простог разлога и по Споразуму они нису дужни да то достављају. Неспорно је да то може послужити за неке друге ствари али за потврђивање стажа у оваквим ситуацијама то је небитно с обзиром да су доприноси уплаћени", каже Владимир Станковић из Фонда ПИО Србије.

Како РТС сазнаје, потврде се траже због другог споразума који су потписали Федерација БиХ и Република Српска.

Амел Лизде из Федералниог завода ПИО БиХ каже да је тај податак неопходан ради утврђивања надлежног носитеља осигурања унутар Босне и Херцеговине.

"Ако је особа припадник Републике Српске онда надлежност осигурања припада ПИО Републике Српске или ако је био у војсци федерације или Хрватско веће одбране, онда надлежност припада ПИО Федерације", наводи Лизде.

Из Фонда Републике Српске подсећају, да се ратни стаж од 1992. до 1996. рачуна двоструко.

"Нема разлога за бојазан сви осигураници треба да доставе релевантне чињенице. Онај ко није био на фронту нема стаж у двостуком трајању , него има стаж осигурања. Радио је, онда се он као такав рачуна", каже Тихомир Јоксимовић, Фонд ПИО Републике Српске.

Надлежни у Србији тврде да они који имају уплаћене доприносе не треба да шаљу никакве потврде. Додатни проблем је то што Федерални завод у Сарајеву, без тих потврда, доноси негативна решња, не само о четири спорне године, већ о целом стажу оствареном у тој земљи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво