Донација Јапана за комунална предузећа

Јапан уручио донацију од 263.564 евра за набавку опреме и возила за јавна комунална предузећа из Ужица, Куршумлије и Сјенице. Тошио Цунозаки изразио задовољство што последњег дана као амбасадор Јапана у Србији има прилику да потпише уговоре о донацији која ће унапредити заштиту животне средине.

Влада Јапана уручила је донацију од 263.564 евра за набавку опреме и возила за јавна комунална предузећа (ЈКП) из Ужица, Куршумлије и Сјенице.

Уговоре у тој донацији потписали су одлазећи амбасадор Јапана у Београду Тошио Цунозаки, директор Регионалног центра за управљање отпадом Дукоко из Ужица Недељко Милосављевић, директор ЈКП Топлица из Куршумлије Војимир Чарапић и директор ЈКП Врела из Сјенице Исмет
Мехмедбашић.

Цунозаки је на конференцији за новинаре у Влади Србије изразио задовољство што последњег дана као амбасадор Јапана у Србији има прилику да потпише уговоре о донацији која ће унапредити заштиту животне средине.

"Често сам имао прилику да путујем свуда по Србији, и по њеним руралним деловима и да видим сву лепоту земље. Ипак, свуда сам видео и дивље депоније. Да би се решио проблем животне средине, неопходно је променити елементарну свест о њеној заштити", рекао је амбасадор.

Он је прецизирао да ће из донације бити набављени камион за одвожење смећа и контејнери за рециклажу за Ужице, возило за одржавање канализационе мреже и плуг за уклањање снега за Сјеницу и камион за одвожење смећа и контејнери за Куршумлију.

Цунозаки, који данас завршава четворогодишњи мандат у Србији, казао је да сваке године Амбасада Јапана директно прими више од 250 молби за донације од установа у Србији и додао да је до сада реализвано 150 донација за испуњавање основних потреба грађана.

Он је нагласио да ће Влда Јапана наставити да пружа подршку побољшању заштите животне средине у Србији.

Помоћник министра енергетике Дејан Трифуновић рекао је да су донације Јапана усмерене на помоћ локалним самоуправама и за побољшање услова живота становништва у Србији.

Трифуновић је рекао и да ће у Србији бити формирано 26 регионалних депонија, наглашавајући да се успешно остварује прва фаза тог плана у оквиру које ће до 2014. бити формирано 12 регионалних депонија.

Укључујући данашњу донацију, укупан износ јапанске помоћи кроз пројекте за основне потребе становништва (ПОПОС) у Србији од 1999. године је око 8,5 милиона евра, а укупан износ јапанске помоћи Србији у том периоду је виши од 460 милиона евра.

Од 1999. године реализовано је 150 ПОПОС донација у Србији, а те донације имају за циљ да подрже социјални развој кроз пројекте за основне потребе становништва.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије