Читај ми!

Места за уличне свираче

До краја месеца биће одређене локације у Београду на којима ће моћи да наступају улични свирачи. То је један део понуде који свим гостима нашем граду даје посебан шарм, кажу из Туристичке организације Београда.

Уводи се ред у наступе уличних уметника у Београду. Локације на којима ће убудуће моћи да изводе програме, биће одређене до краја месеца. До тада ће бити завршен и правилник који ће уредити ту област.

Престоница Србије ће, по узору на светске метрополе, бити уређенија и испуњенија туристичким садржајима.

"То је један део понуде који свим гостима нашем граду даје посебан шарм. Наша жеља је да практично кроз промоцију њих уличних забављача, свих који изводе културне програме, артистичке, употпунимо туристички амбијенталне целине тако да се и на основу њих дефинишу места где ће они наступати", каже Дејан Веселинов, директор Туристичке организације Београда.

Градској изборној комисији захтеве је предало око 50 уметника, али и и занатлија. Одређено је 55 локација у 19 зона у граду. Своје идеје и вештине уметници ће представити и публици на великом јавном часу на Калемегдану.

"На том јавном часу ћемо имати бодовање квалитета њиховог програма или радова које желе да презентују грађанима, пошто је улична сцена града Београда изузетно интересантна и богата, али ипак у овим централним градским зонама морамо да проберемо то што је најквалитетније и оно што ће највише привући туристе, а и грађане да застану, погледају и, наравно, уживају у том програму", каже Дарко Главаш из "Чворишта".

Музички састав "Мелодија", добро је познат Београђанима, али и туристима који шетају Кнез Михајловом улицом. Готово деценију, свирају и забављају суграђане. Кажу да ће решавање питања уличних уметника помоћи и њима, јер ће коначно имати своје место за наступ.

"Мораћемо дати наш програм музике и мораћемо да знамо наше место, јер неки пут дођу људи, каже ја сам дошао пре тебе, па се свађају. Комунална полиција је упозната са свим тим, е сад, ми једва чекамо да једном не живимо у страху када свирамо, шта ће да нам кажу комуналци", каже Константин Јелић.

Сандра, Данијел и Дарко Пилер, талентовани музички трио који је 2009. године победио на такмичењу "Ја имам таленат", годинама пре медијског успеха свирачким умећем привлачили су пажњу пролазника у центру Београда.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије