Читај ми!

Мићуновићу уручен орден Легије части

Један од оснивача Демократске странке и председник Политичког савета те партије Драгољуб Мићуновић примио је највише француско одликовање - орден Легије части у рангу официра.

Амбасадор Француске у Београду Франсоа-Гзавије Денио уручио је Драгољубу Мићуновићу, једном од оснивача Демократске странке и председнику њеног Политичког савета, највеће француско одликовање, национални орден Легије части у рангу официра.

"Република Француска вас одликује како би одала признање вашем животном путу, који на најузвишенији начин осликава шта све може да постигне један слободан и отворен дух", изјавио је Денио, уручујући Мићуновићу орден.

Француски амбасадор назвао је Мићуновића "градитељем демократије", одлучним опозиционаром и личношћу која симболизује дугу борбу за слободу.

Подсећајући на Мићуновићеву непоколебљиву борбу за слободу мишљења и изражавања, због које је провео 20 месеци на Голом отоку, а касније био и искључен са Универзитета, Денио је истакао да је један од оснивача ДС-а деведесетих година неуморно бранио демократски императив и одбијао потчињавање "манипулаторској власти глубој за захтеве народа за реформама".

Према његовим речима, Мићуновић није стао с радом ни када је Србија, после пада Слободана Милошевића 2000. године, ступила на тежак и трновит пут слободе, и наставио је да делује у користи нормализације демократских институција у земљи.

Захваљујући на указаној части, Мићуновић је истакао да му ово одликовање изузетно значи, али је оценио да је његов отац, добровољац у Првом светском рату, много више од њега заслужио то признање.

"Мени је драго, између осталог и због мојих пријатеља и због земље, да има што више људи који се препознају као борци за демократију, за слободу, за напредак земље. У том погледу се осећам почаствованим и настојаћу да, колико год још могу, доприносим тој борби", рекао је Мићуновић.

Свечаној церемонији у резиденцији француске амбасаде присуствовали су и бивши председник Србије Борис Тадић са мајком Невенком, бивши министри Душан Петровић, Томица Милосављевић и Небојша Брадић, глумац Миодраг Мики Манојловић, директор РТС-а Александар Тијанић и бројне друге званице.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије