Читај ми!

Радне групе истражују убиства новинара

Чланови Комисије за истрагу о убиствима новинара информисани су о процесу прикупљања свих података из досадашњих истрага, а због ефикаснијег рада формиране су радне групе које ће радити на појединачним случајевима, саопштено је из Комисије.

Комисија за истину о убиствима новинара одржала је други састанак на коме су чланови Комисије информисани о процесу прикупљања свих података из досадашњих истрага, а ради ефикаснијег рада формиране су радне групе које ће радити на појединачним случајевима.

Како се наводи у саопштењу које је потписао председник Комисије Веран Марић, сви подаци ће бити систематизовани у посебној соби у Служби за аналитику Управе криминалистичке полиције, где ће бити доступни свим члановима Комисије. 

Комисија је почела са радом и на Пословнику о раду који ће јасно установити све процедуре, овлашћења и обавезе чланова Комисије, како би све планиране радње поштовале законске оквире, нарочито како не би нарушили истражне поступке који су још у току и поштујући Закон о кривичном поступку да се не би задирало у надлежности и положај државних органа надлежних за спровођење истрага о убиствима.

Ради ефикаснијег рада, направљене су радне групе које ће радити на појединачним случајевима, а које се састоје од једног новинара, представника МУП-а и представника БИА.

На састанку је договорено и да се утврде механизми за ангажовање експерата из различитих области, као и професионалних институција, а осим наведених група које ће радити анализу досадашњих истрага, доказа и докумената, директор полиције обавестио је Комисију о формирању оперативних тимова који ће интензивно наставити истраге.

"Договорено је и да се прикупљена грађа, после прављења извештаја и завршених процеса, сачува у институцији која ће бити меморијално-едукативног карактера, као сведочанство о времену у којем су убијани новинари, и они који другачије мисле, како би се видео механизам прикривања убица и налогодаваца, и како би се видео процес кроз који је прошла Комисија у свом раду", наводи се у саопштењу.

Састанак је одржан у Дирекцији полиције, а у раду комисије учествовао је и председник Независног удружења новинара Србије Вукашин Обрадовић, који је заменио Весну Малишић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије