Читај ми!

Апликације младих математичара

Ученици Математичке гимназије у Београду направили апликације за паметне телефоне које ће се ускоро наћи на тржишту. Та школа и компанија Телеком организовали такмичење за израду апликација уз поруку да треба улагати у образовање.

Најбоље апликације за паметне телефоне са андроид оперативним системом, које су израдили ученици Математичке гимназије у Београду, ускоро ће се наћи на тржишту. Другу годину за редом, та школа и Телеком организовали су такмичење за израду апликација за мобилне уређаје.

Игрицу "Гон хорбли вронг" кажу аутори првопласираног тима, прво су тестирали њихови другари у разреду. Играч преузима улогу упорног поштара који треба да испоручи пакет. А поштар се игром случајности, тврде, зове и као њихов разредни - Ђура.

Добитник прве награде Милош Станојевић каже да је у питању платформер пазл игра која за циљ има развијање вијуга.

"Своди се на то да играч треба да размишља како би прешао одређене пузле. Он је поштар и треба да испоручи један пакет на адресу и на крају пође врло погрешно, јер се он саплете и падне у неки амбис и онда треба да пређе велики број соба и цео подрум да би изашао и донео тај пакет пошто је јако одговоран", објашњава Милош.

Другопласирана апликација омогућава да се врши надзор темпетаруре у простору у којем се налази сонда.

"Поента је да повезујемо пет до шест машина, микроконтролер, процесор, термалне сонде, рачунар, базе података на интернету и на крају андроид телефон помоћу којег корисник може да посматра резултате мерења, да му се исцртавају у графици. Битно је да смо направили и аларм функцију", објашњава аутор апликације Предраг Обрадовић.

Треће место деле Катапулти и МНМ порука. Милош Вујадиновић, који је заузео треће место каже да су апликацију развијали шест, седам месеци.

"Она служи да омогући људима који користе ћириличне карактере да шаљу веће поруке. Мало више него дупло више карактера може сада да стане у једну поруку ако се користи наша апликација", каже Милош.

Сви награђени ученици иду у трећи разред Математичке гимназије, а већина их је из менторског одељења.

Ове године радови су квалитенији, сагласни су и професори и представници Телекома и обећавају да ће радови, за разлику од претходне године, имати и комерцијални ефекат. И подсећају да треба улагати у образовање, јер је то улагање у будућност.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије