Читај ми!

Избор судија и заменика тужилаца у марту

Првих 20 полазника Правосудне академије завршни испит полагаће идуће седмице, а већ у марту би могли да буду бирани на изборима за судије, заменике тужилаца и судије прекршајних судова, рекао министар Никола Селаковић.

Министар правде и Државне управе Никола Селаковић рекао је да ће првих 20 полазника Правосудне академије завршни испит полагати идуће седмице у Београду, а већ у марту би могли да буду бирани на изборима за судије, заменике тужилаца и судије прекршајних судова.

Према његовим речима, јачање улоге Правосудне академије, као јасног и недвосмисленог механизма како се од дипломираног правника постаје судија или заменик јавног тужиоца је велики приоритет у реформи правосудног система у Србији.

Прва генерација полазника, која је Правосудну академију похађала две године полаже 4. 5. и 6. фебруара завршни испит на Правном факултету Универзитета у Београду.

Полазници Правосудне академије прошли су најпре на пријемном испиту селекцију најбољих из целе Србије, након објективног тестирања знања, подсетио је министар и напоменуо да су током двогодишњег учења имали прилику да стекну практична искуства и знања из разних области правне материје.

Током похађања академије полазници су имали практичне обуке и рад у суду на кривичној, парничној и прекршајној материји, као и у јавним тужилаштвима. Они су обучавани да самостално воде поступак и да још боље науче материју.

Скоро сваког месеца су пратили предавања, како домаћих, тако и иностраних експерата. Учили су о праву Ервопске уније, кривичној правној сарадњи, заштити људских права, Европском суду за људска права, који су имали прилику и да посете.

Такође су похађали предавања о родној равноправности, борби против дискриминације, институцијама ЕУ, праву конкуренције, породичном праву, новом парничноми кривичном поступку... Свакако је корисно у току обуке слусати струцњаке наведених области сто сири знање и практицне способности.

Правосудна академија је нова институција у Србији, коју ће морати да завршне све будуће судије и тужиоци, како би могли да конкуришу на неком од наредних избора.Они ће због својих специјалистичких знања и вештина водјења поступка имати предност над свим осталим дипломираним правницима са полозеним правосудним испитом приликом избора.

Селаковић борави у дводневој посети Берлину, где разговара са највишим званичницима правосуђа Немачке.Током поподнева посетиће један од најстаријих правних факултета у свету, Правни факултет у Берлину.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 28. мај 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије