Читај ми!

Извештај Министарства културе

Формирано је више комисија са задатком да одаберу пројекте у области заштите културног наслеђа, а приводи се крају и рад на Закону о јавном информисању и медијима, рекао министар културе и информисања Братислав Петковић.

Министар културе и информисања Братислав Петковић представио је пресек активности свог ресора у јануару, наводећи да је формирано више комисија са задатком да одаберу пројекте у области заштите културног наслеђа, као и да се приводи крају рад на Закону о јавном информисању и медијима.

Петковић је на конференцији за новинаре рекао да је Сектор за заштиту културног наслеђа формирао седам Комисија са задатком да одаберу пројекте које ће суфинансирати Министарство културе у области заштите културног наслеђа.

"У току је и процена извештаја о ненаменском трошењу средстава по Конкурсу у 2012. године на основу кога се корисницима који нису благовремено доставили извештај или чији извештај не пружа доказе да су додељена средства наменски потрошена, убудуће неће додељивати средства из министарства", додао је Петковић.

Министар је навео да се приводи крају и рад на Закону о јавном информисању који ће ускоро отићи на јавну расправу.

Такође је почео и рад на Закону о електронским медијима и Јавним РТВ сервисима, а постоји могућност да они буду спојени у један закон, о чему ће такође брзо уследити јавна расправа, рекао је министар и нагласио да ће све бити урађено у предвиђеним роковима.

Говорећи о такозваним националним пензијама, Петковић је рекао да је комисија завршила рад и да се очекује сада од владе да верификује списак добитника. Како је рекао министарство ће иницирати промену критеријума како би се јавно дефинисало ко може да добије ова признања.

У току је и припрема конкурса за откуп књига, а када су у питању међународне активности, Петковић је подсетио да је почетком јануара потписан Меморандум о сарадњи између Министарства просвете и културе Републике Српске и Министарства културе Србије за 2013, 2014. и 2015. годину у циљу промоције традиције, историје, културе, језика и писма, као и сарадње у области културног наслеђа и савременог стваралштва.

Петковић је рекао да се са колегама из РС ради и на номинацији стећака за Унескову листу културног наслеђа, а у плану су и други пројекти. Најавио је и да је путујућа изложба "Иво Андрић: Писац и/или дипломата" 16. јануара отворена у Атини а да ће после отићи у Берлин и Рим.

Министарство је у сарадњи са амбасадом Алжира и Југословенском кинотеком реализовало Дане алжирског филма, а у оквиру припрема обележавања 17. векова Миланског едикта настасвљена су заштитна археолошка ископавања и истраживања на месту темеља заштите конструкције Виле са перистилом на Медијани.

За обележавање Миланског едикта је, иначе, издвојено 320 милиона динара посебних средстава, чиме буџет министарства није оптерећен.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се