Преиспитати одредбе о тајном надзору

Неопходно је преиспитати одредбе Предлога закона које се односе на безбедносне провере лица која се примају у радни однос у Министарство одбране или на службу у Војску Србије, сматра Родољуб Шабић.

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић саопштио је да сматра да би, ради усклађености са Уставом Србије, требало преиспитати одредбе Предлога закона које се односе на безбедносне провере лица која се примају у радни однос у Министарство одбране или на службу у Војску Србије.

Војне службе безбедности ће убудуће само уз одлуку суда моћи да врше тајни надзор електронских комуникација, предвиђено je изменама Закона о Војнобезбедносној агенцији и Војнообавештајној агенцији, које су у скупштинскoj процедури. 

Шабић је тим поводом упутио писмо Влади Србије, у ком је поздравио и оценио као веома добро то што се овим Предлогом закона решења која се односе на тајни електронски надзор телекомуникација и информационих система доводе у склад са одредбама Устава Србије.

Он је, међутим, истовремено оценио да би, са становишта односа према Уставу Србије, требало преиспитати одредбе Предлога закона, које се односе на безбедносне провере лица која се примају у радни однос у Министарство одбране или на службу у Војску Србије као и других лица чију проверу ВБА врши, наводи се у саопштењу кабинета повереника.

Шабић је подсетио да је чланом 42. Устава Србије изричито предвиђено да се "прикупљање, држање, обрада и коришћење података о личности уредјује законом", а да се у одредбама Предлога закона чије преиспитивање сугерише предвиђа да ће безбедносне провере које ВБА врши бити уређене подзаконским актом који доноси министар.

"Уверен сам да Влада Србије као предлагач и народни посланици који треба да га усвоје, наведеним чињеницама дугују одговарајућу пажњу", навео је Шабић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се