Читај ми!

Велика очекивања од сузбијања корупције

Грађани Србије имају велика очекивања од борбе против корупције, указао је програмски директор Цесида Ђорђе Вуковић. Иако расте поверења грађана у борбу против корупције, и даље половина грађана има негативно мишљење о различитим темама које се тичу корупције, рекао је Вуковић.

Подршка грађана Србије борби против корупције расте, као што расту и очекивања, али и даље половина грађана има негативно мишљење о различитим темама које се тичу корупције, рекао је програмски директор Цесида Ђорђе Вуковић.

Резултати истраживања Цесида и Програма за развој УН показују да трећина грађана Србије подржава сузбијање корупције коју спроводи Влада, док је ранијих година та подршка била око 10 до 15 одсто, рекао је Вуковић гостујући у Дневнику РТС-а.

То показује да су ефекти онога што Влада Србије ради добри, да се нешто променило у борби против корупције и има велики одјек у јавности и медијима, што доприноси ширењу страха од коруптивног понашања, истакао је Вуковић.

"Било би веома добро да се ови налази потврде у наредном истраживању које ће бити спроведено половином године и то би био први велики успех који је реалан у континуитету", рекао је Вуковић.

Сада када су очекивања доста подигнута, а ако не буде њихове реализације, онда се може десити и да се трендови преокрену, указао је Вуковић.

Он истиче да, и поред велике подршке, чак половина грађана нема добро мишљење о различитим темама које се тичу корупције.

Вуковић сматра да је, ипак, оно што се сада ради лечење последица и да треба решавати узорке корупције, са којом се грађани свакодневно сусрећу у системима здравства, образовања и другим државним службама.

Програмски директор Цесида навео је да су грађани жељни да виде казне као кључну ствар у борби против корупције, али и истакао да би требало активније да учествују у свим потенцијалним ситуацијама које могу да изроде корупцију.

Истраживање Цесида и УНДП Србија обухватило је 597 испитаника и показало и да 25 одсто грађана сматра да се ниво корупције смањио, а да 41 одсто мисли да ће ове године тај ниво бити још мањи.

"Овако оптимистичан налаз није забележен ни у једном од претходних пет циклуса истраживања", наведено је у извештају "Став грађана Србије према корупцији".

Истраживање, које су реазлизовали Цесид и Програм УН за развој (УНДП) у Србији, спроведено је у периоду између 14. и 21. децембра прошле године на територији Србије, без Косова и Метохије.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се