Читај ми!

Грешке у збиркама задатака за малу матуру

Основци који се спремaју за полагање мале матуре приметили грешке у задацима у збиркама за завршни испит које су објављене крајем прошле године. У Заводу за вредновање квалитета образовања и васпитања обећавају да ће грешке бити исправљене.

Збирке задатака за завршни испит у основном образовању и васпитању објављене су крајем прошле године. Они који се већ увелико спремају открили су грешке у задацима. У Заводу за вредновање квалитета образовања и васпитања обећавају да ће грешке исправити.

Једна од грешака примећена је у тесту из српског језика у седмом задатку. Тражи се да се одреди којим стилом је написан текст. Као могући одговори нуде се административни, публицистички и научни стил. Међутим, одговор у решењу је другачији, књижевно-уметнички, административни и разговорни или говорни.

Грешку су пронашли ученици осмог разреда припремајући се за малу матуру. У Заводу за вредновање квалитета образовања и васпитања кажу да су приметили спорни задатак и да ће ту грешку, као и друге грешке, исправити.

"Отприлике почетком фебруара ми ћемо прегледати обе збирке и, уколико буде неких додатних исправки, ми ћемо искристити процедуру коју смо и до сада имали. А то је да се исправке објаве на сајту Завода за вредновање и Министарства просвете, као и у Просветном прегледу који добијају све школе", најављује руководилац Центра за испите Саша Гламочак.

И претхоних година се дешавало да буде по нека грешка у збиркама, али Гламочак истиче да ученике и родитеље треба да умири то што се никад задатак у коме се појавила грешка неће појавити на самом тестирању. Проверавају се и збирке за националне мањине.

"Збирке за језике националних мањина прегледају координатори који, такође, траже ситуацију у којима ће се евентуално појавити неке техничке грешке и они су задужени за те исправке", истиче Гламочак.

Осмаци су крајем прошле године имали иницијални тест, како би се и они и наставници оријентисали, видели колико знају и на шта морају да обрате пажњу до завршног теста у јуну.

До пријемног испита, кандидати ће имати прилику да знање провере још једном. У мају им предстоји пробни тест са 75 одсто нових задатака, док ће 25 одсто бити познато.

Пробу мале матуре имаће и седмаци, који ће, годину дана касније, када буду полагали малу матуру полагати матерњи језик, математику и комбиновани тест који ће чинити питања из пет предмета.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се