Читај ми!

Светосавска свечаност у Звечану

Данашња генерација Срба неће дати Косово и Метохију, рекао Александар Вулин на Светосавској свечаности у Звечану. Епископ рашко-призренски Теодосије каже да ће оно што је порушено у Покрајини бити обновљено.

Директор владине Канцеларије за Косово и Метохију Александар Вулин изјавио је у Звечану да данашња генерација Срба неће дати Косово и Метохију, а епископ рашко-призренски Теодосије да ће оно што је порушено у покрајини бити обновљено.

Вулин је на Светосавској свечаности у Звечану истакао да је у историји српског народа свака генерација Срба једном у свом трајању добила увек исто, страшно и озбиљно питање: "Хоћете ли дати Косово Метохију"?

"Срамота би било да будемо прву генерација која ће рећи хоћемо. Нећемо", поручио је Вулин. 

Вулин је нагласио да је народ којем припадамо увек био на страни добра, да никада није погрешио у избору и да није остао уз велике само зато што моћни и велики.

Владика Теодосије је у беседи истакао да на Косову и Метохији непријатељи скрнаве наше цркве, гробове, руше и спаљују крстове, а све са циљем да би протерали Србе са ових простора и да не би били овде где су вековима постојали.

"Оно што засигурно знам и што знају Срби који су решени да остану на својим огњиштима, јесте да оно што нам други поруше то ћемо уз божију помоћ обновити и истрајати. Они који руше нека се запитају како ће пред овим народом, светом, Богом и како ће они градити будућност на таквим темељима који су мржња и чињење зла другоме", рекао је епископ рашко-призренски.

Преседник Српског националног савета Црне Горе Момчило Вуксановић поручио је да су, док чувају Косово и Метохију и бране светосавље, Срби из Црне Горе са њима и да ће увек бити.

"Ваше прегнуће је подвиг. Док неоступно чувате светосавље и Косово и Метохију ми ћемо бити са вама. Изгубимо ли Косово и Метохију и одрекнемо ли се нашег духовног утемељивача и косовског завета, нестаћемо као народ", рекао је Вуксановић.

Он је истакао да заједништво Срба брише вештачке границе и не допушта да оне постану верске, етничке и језичке.

Светосавску свечаности у Звечану отворене су интонирањем државне и химне Св. Сави, а присуствовали су председници четири општине са севера Косова, гости из Црне Горе, представници Канцеларије за Косово и Метохију, установа са севера Косова и други.

Светосавску беседу је држао историчар уметности Никола Кусовац, а у програм су наступали песници, драмски уметници и други.

Домаћини Светосавске свечаности и суорганизатори су били општине са севера Косова и Канцеларија за Косово и Метохију Владе Србије.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
15° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се