Читај ми!

Ниш, дуге листе чекања органа

Листе чекања органа у нишком Клиничком центру су и даље дуге, јер је мало одлучних породица у тешким тренуцима. Тридесеторо оболелих чека нову јетру. Пет пута је више оних којима би здрав бубрег продужио живот.

У нишком Клиничом центру успешно је урађена прва кадаверична трансплантација у овој години. У недељи за нама, једна породица из Ниша дозволила је донирање органа њиховог најближег који је доживео мождану смрт.

Педесетдвогодишњи пацијент Драган Миленковић из Алексинца који је од непознатог донора добио бубрег, опоравља се на нишкој Клиници за нефрологију. На дијализи је био седам месеци.

"Очекивао сам да је то дужи процес, да ћу чекати две, три или четири године да се појави таква ситуација", каже Драган.

Листе чекања органа у нишком Клиничком центру су и даље дуге, јер је мало одлучних породица у тешким тренуцима. Тридесеторо оболелих чека нову јетру. Пет пута је више оних којима би здрав бубрег продужио живот.

Координатор трансплантације органа у Нишу Мирослав Стојановић захвалио се породици пацијента који је био у сатњу мождане смрти, а која је у тренутку највеће туге и жалости смогла снаге за хумани гест.

Члан тима за трансплантацију, др Мирослава Живковић, разговора са породицома пацијената који на неурологији доживе мождану смрт. Каже, да јој је то једна од најстреснијих професионалних обавеза.

"Ти разговоори су дуготрајни, вишесатни, прошарани емоцијама, смењују се неповерење према лекарима, сумњичавост, туга, бол, неверица све до суочења са реалношћу", каже др Мирослава Живковић.

Ново руководство Клиничког центра у Нишу спремно је за посебну сарадњу са породицама које дају сагласност за донирање органа најближих.

Директор Клиничког центра у Нишу Зоран Радовановић каже да се установа труди да помогне свим људима који су дали сагласност. "Уколико држава нађе боље решење за решавање њихових проблема, ми ћемо бити ту", каже Радовановић. 

Сујеверје, разни табуи, неповерење и нерашчићени породични односи, најчешђи су разлози због којих породице не дозвољавају донирање органа. Само на неурологији у Нишу прошле године било је 10 потврђених можданих смрти, а сагласности није било од 2009. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 27. мај 2024.
15° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије