Читај ми!

Војска спремна за безбедносне изазове

Србија није војно угрожена, али је способна да реагује на све врсте угрожавања безбедности државе, поручио генерал-потпуковник Љубиша Диковић.

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Љубиша Диковић рекао је да Србија није војно угрожена, али је истакао да је ВС спремна и способна да реагује на све врсте угрожавања безбедности државе.

"Актуелна безбедносна ситуација у Копненој зони безбедности је осетљива, с тим да Војске Србије у тој зони има улогу најзначајнијег фактора стабилности", рекао је Диковић у интервјуу новосадском Дневнику.

Начелник Генералштаба је подсетио да су, за мање од пола године, била три напада с простора Косова и Метохије на Контролно-безбедносни пункт МУП-а Србије код села Добросин.

Војска професионално извршава своје задатке, рекао је Диковић и поручио да војска има способност да обезбеди безбедност грађана Србије у свим могућим сценаријима.

Диковић је напоменуо да су најбитнији фактори угрожавања безбедности етнички и религијски екстремизам, међународна мрежа организованог криминала и илегална миграција.

Ти безбедносни изазови који су додатно поспешени светском економском кризом, нису само наши него се односе и на друге земље у региону, па је кључ њиховог решавања у сарадњи с другим земљама, поручио је Диковић.

Начелник Генералштаба рекао је да је прошле године остварен велики број међународних активности у обуци, заједничких вежби, школовања и усавршавања и додао да ће бити настављено продубљавање таквог вида сарадње.

Припадници Војске Србије тренутно су ангажовани у шест мултинационалних операција Уједињених нација, а недавно је упућен један вод у мисију УН у Либану, подсетио је Диковић.

Војска је спремна да током ове године повећа ангажовање наших припадника у мултинационалним операцијама у Либану, Сомалији и Уганди, рекао је начелник Генералштаба.

Генерал Диковић је истакао и да је интересовање младих за конкурсе на Војну академију и за добровољно служење војног рока велико, напомињући да је прошле године поднето више од 27.000 молби за пријем у професионалну војну службу, у својству професионалног војника.

У току је процес увођења верске службе војсци, рекао је Диковић и напоменуо да су до сада обављени разговори о томе са великодостојницима Српске православне цркве, Римокатоличке цркве и Исламске заједнице Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара