Читај ми!

Свети Сава, празник мира

Примедбе које је упутило Бошњачко национално веће због прославе Светог Саве нису на месту јер су оне пре свега политичког карактера, рекао министар просвете Жарко Обрадовић истакавши да је искуство показало да школе обележавају празник примерено месту у коме се налазе.

Министар просвете, науке и технолошког развоја Жарко Обрадовић рекао је да примедбе које је упутило Бошњачко национално веће због прославе Светог Саве у школама политичког карактера.

"Свети Сава је био велики српски просветитељ, а тек касније је проглашен за свеца, и на тај начин треба разумевати зашто је он проглашен за школску славу", објаснио је Обрадовћ истакавши да је школски програм прилагођен тако да свака вероисповест може да обележева свој празник.

"Искуство обележавања школске славе показује да свака школа примерено месту у коме се налази на различите начине облежава славу. Чак смо имали и ситуације да деца кроз неки мини скеч праве симулацију борбе против насиља у коме се Свети Сава појављује у улози некога ко мири", истакао је министар.

Обрадовић је подсетио да су пре месец дана одржани састанци са директорима школа у Новом Пазару у којима су деца већином припадници бошњачке националности. Како каже, на тим састанцима је договорено да од другог полугодишта крене пилот програм учења бошњачког језика у две школе.

Говорећи о променама у школама у претходних годину дана, Обрадовић је истакао измене начина полагања мале матуре и побољшан систем контроле полагања.

Министар је истакао и правилник о евалуацији образовних институција, додатну подршку и помоћ за децу са посебним потребама, поновно промовисање програма бесплатних уџбеника и повећање броја студената.

"На различитим нивоима образовања учињено је неколико наизглед ситних корака. По мени је најкрупнији корак доношење Стратегије образовања и ми ћемо у овој години ту стратегију имплементирати", најавио је Обрадовић.

Када је реч о школаринама на факултетима, министар је поновио став министарства да школарине не треба повећавати, а као разлог за то навео економску ситуацију и платежну моћ студената.

"И факултети имају различиту материјалну ситуацију, ми ћемо помоћи оне који немају довољно новца и факултети и универзитети морају да разумеју амбијент у коме живимо", објаснио је Обрадовић.

"У интересу свих је да што јасније прикажемо начин трошења средстава на факултетима и универзитетима, да не би било гласина да се то троши у неке друге сврхе, односно да видимо тачно ко може а ко не може да поднесе ову економску ситуацију", рекао је Обрадовић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара