Читај ми!

Сећање на жртве холокауста

Обележава се Међународни дан сећања на жртве холокауста. Централна државна комеморативна церемонија биће одржана код Споменика жртвама геноцида у Другом светском рату на Старом сајмишту.

Централна државна комеморативна церемонија, поводом обележавања Међународног дана сећања на жртве холокауста у Србији, биће одржана у Београду код Споменика жртвама геноцида у Другом светском рату на Старом сајмишту.

Председник Скупштине Србије Небојша Стефановић, који предводи централну церемонију, уз пуне војне и државне почасти положиће венац и одати пошту жртвама код споменика, који се налази у оквиру комплекса некадашњег концентрационог логора на Старом сајмишту у Београду, најављено је из Владе Србије.

Међународни дан сећања на жртве холокауста установљен је 1. новембра 2005. године резолуцијом Генералне скупштине Уједињених нација, а обележава се на дан када је 1945. године ослобођен Аушвиц-Биркенау, најозлоглашенији логор смрти у поробљеној Европи.

Централној државној церемонији одавања почасти присуствоваће и представници министарстава Владе Србије, преживели у холокаусту, потомци жртава, некадашњи заточеници логора смрти у Другом светском рату, представници Савеза јеврејских општина Србије, Националног савета ромске националне мањине, града Београда, представници дипломатског кора...

После церемоније предвиђен је кратак уметнички програм под називом "Сећајте се народи света" у реализацији Културно-просветне заједнице Србије.

Опредељујући се за дан када је 1945. године ослобођен Аушвиц-Биркенау, најозлоглашенији логор смрти у поробљеној Европи, Генерална скупштина УН руководила се потребом реафирмације људских права, превенције и кажњавања злочина геноцида, као и стално присутне опасности од расне, националне и верске мржње заснованих на предрасудама.

"На овај Међународни дан сетимо се свих невиних људи који су изгубили своје животе током холокауста. Будимо инспирисани онима који су имали храбрости да се брину о обичним људима који су предузели надљудске напоре да одбране људско достојанство", каже Бан Кимун, генерални секретар Уједињених нација.

Други светски рат однео је, поред осталог, преко шест милиона недужних жртава - припадника јеврејског народа.

Аушвиц, Треблинка, Маутхаузен, Дахау, Мајданек Јасеновац, Старо Сајмиште, Јајинци, логор "Црвени Крст" у Нишу само су нека од масовних стратишта невиних жртава.

Потреба да се изнова подсећа на страхоте холокауста, као и да се као неистините одбаце тврдње које негирају његов карактер и обим страдања актуелна је у свим демократским државама, указано је из Владе Србије.

Антисемитизам је у одређеној мери присутан и у нашем времену о чему сведоче изоловани, али и даље присутни инциденти, додаје се у саопштењу.

Нужност сазнавања чињеница и промишљања страховитих последица холокауста допринеће да се у Србији, као и у другим демократским државама, масовно страдање Јевреја у Другом светском рату и у будућности сагледава као оно што по свом карактеру и обиму јесте - један од највећих злочина против човечности у историји, навела је влада.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 27. мај 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије