Читај ми!

Наставак поступка о Дражи Михаиловићу

Сведочењем историчара Бранка Латаса у Вишем суду у Београду, настављен поступак за рехабилитацију команданта Југословенске војске у отаџбини у Другом светском рату Драгољуба Михаиловића.

У Вишем суду у Београду сведочењем историчара Бранка Латаса настављен је поступак за рехабилитацију команданта четничког покрета и Југословенске војске у отаџбини у Другом светском рату Драгољуба Михаиловића.

Саслушање Латаса предложио је СУБНОР, а он ће свој исказ завршити 22. фебруара, за када је заказан наставак процеса. Виши суд ће одлуку о рехабилитацији Михаиловића саопштити писаним путем.

Латас је рекао да о кривичном поступку против Михаиловића 1946. године не зна много и да је с њим био упознат само онолико колико му је било потребно за рад.

"Сматрам да сам правни лаик у тој материји. Не могу да коментаришем правна питања у вези са суђењем Михаиловићу", рекао је Латас. Навео је да му није познато да је Војно-историјски институт, у којем је био запослен, прикупљао податке везане за кривични поступак.

Латас је током свог рада, како је навео, дошао до закључка да је четнички покрет колаборационистички, а никако антифашистички.

"Михаиловић није издао ниједну наредбу за борбу против окупатора", навео је сведок.

Он је додао и да је Михаиловић 28. октобра 1941, на састанку с Немцима у месту Дивци, понудио да се четничке снаге окупатору стављају на располагање у борби против комуниста.

Упитан како објашњава потерницу коју су Немци расписали 1941. за Михаиловићем, Латас се позвао на Михаиловићеве речи да су то „марифетлуци".

Латас је навео да је имао увид у документа из Вашингтона, Минхена, Беча и Лондона.

На питање председника судског већа Александра Ивановића да ли је у извештајима из Вашингтона и Лондона нашао податке у којима се констатује сарадња припадника Михаиловићевог четничког покрета с Немцима, убиства муслимана и сарадња са усташама, Латас није могао да конкретно одговори.

"У енглеском извештају констатовано је да је над муслиманима било злочина јер је Турска реаговала код владе Велике Британије да се злочини над Муслиманима зауставе, па је влада Велике Британије у својим извештајима и преко (председника владе у егзилу) Слободана Јовановића тражила од Михаиловића да то престане", рекао је Латас.

Поступак рехабилитације ће бити настављен 22. фебруара, када ће Латас завршити свој исказ.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара