Читај ми!

Обрадовић о обележавању Светог Саве

Обележавање Светог Саве у школама нема "верску димензију", рекао ресорни министар Жарко Обрадовић, додавши да не стоје примедбе појединих бошњачких удружења да се деца исламске вероисповести приморавају да обележавају тај празник.

Министар просвете Србије Жарко Обрадовић оценио је да обележавање Светог Саве у школама нема "верску димензију" и да не стоје примедбе појединих бошњачких удружења да се деца исламске вероисповести приморавају да обележавају тај празник.

У интервјуу агенцији Бета, Обрадовић је рекао да децу нико не приморава да учествују у обележавању школске славе и да се она широм Србије обележава на различите начине у знак сећања на човека који је утемељио школу на овим просторима и неговао идеју толеранције.

"Нико децу не приморава да учествују у обележавању школске славе, школска слава се у Србији обележава на веома различите начине - од организовања изложбе цртежа, рецитација и приредби. Негде такође учествују и представници Српске православне цркве, али све је то у функцији обележавање школске славе и нема верску димензију", истакао је Обрадовић.

Говорећи о значају обележавања школске славе, министар је подсетио да је Свети Сава био веома образован човек, да је говорио више светских језика и да је "утемељио школу" у Србији.

Обрадовић је подсетио и на државничку улогу Светога Саве и посредовање у склапању мира.

"Обележавање Светог Саве је прилика за све нас у просвети да се подсетимо зашто се баш тај празник обележава као школска слава. Реч је о великом човеку за своје време и очигледно за векове који су дошли после њега, јер је био велики просветитељ и веома образован. Утемељио је школу, подржао образовање, радио на помирењу и неговао толеранцију и поштовање мишљења других", навео је Обрадовић.

Министарсво просвете је раније школама препоручило да светосавске приредбе одрже 25, уместо 27. јануара како би у обележавању шклоске славе учествовало што више родитеља, ђака и представника локалних самоуправа.

Свети Сава се иначе у школама обележава као радни, али дан без наставе.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара