Читај ми!

Обнова Очне клинике КЦС наредне недеље

Радови на реконструкцији Дечјег одељења Клинике за очне болести КЦС почеће већ наредне недеље, најавио директор Клиничког центра Миљко Ристић. Од када смо се уселили у ове три зграде 1984. године до данас, ништа није урађено, истакао начелник одељења Иван Стефановић.

Директор Клиничког центра Србије Миљко Ристић најавио је да ће радови на реконструкцији Дечјег одељења Клинике за очне болести, која је у веома лошем стању, почети већ наредне недеље.

"Јуче и данас имали смо разговоре с представницима Министарства здравља, важно је да пројекат за реконструкцију овог одељења постоји и мислим да ће већ идуће недеље моћи да почну радови на Дечјем одељењу Очне клинике", рекао је Ристић на конференцији за новинаре.

Риситић је навео да је, као директор КЦС, послао Министарству здравља захтев за хитну реконструкцију кроз инвестиције у здравству, а министарка здравља Славица Ђукић Дејановић је одговорила да ће хитно реаговати по том питању.

"У питању је сума од око 300.000 евра. То није огроман новац и може се пронаћи из неких других извора финансирања", истакао је Ристић.

Недавно су, на друштвеној мрежи Фејсбук, освануле фотографије руинираног Дечјег одељења Клинике за очне болести, које је поставила мајка детета леченог у тој установи.

Фотографије, на којима се виде огуљени зидови, разваљена врата, бубашвабе по плафону, изазвале су бурну реакцију јавности, а јавили су се и наши људи који живе у Норвешкој и Шведској, који су поручили да су спремни да помогну.

Лоше стање и на другим клиникама

У лошем стању није само Клиника за очне болести, већ је слична ситуација и на Клиници за урологију, Инфективној клиници, Клиници за пулмологију. Ристић је упозорио је да за решавање свих тих проблема нема довољно новца.

"За 2013. годину КЦС има на располагању милион евра за набавке неопходне опреме. То је на сваку радну јединицу, а има их 42, по двадесетак хиљада евра и с тим новцем можете да окречите просторије и ништа више. Могућности су ограничене", закључио је Ристић.

Директор Клинике за очне болести Иван Стефановић је рекао да су до сада упутили 20 захтева на различите адресе да се овај проблем реши.

"Чак је 2008. године инспекција Министарства здравља наложила да се хитно реши проблем Дечјег одељења, али, од када смо се уселили у ове три зграде 1984. године до данас ништа није урађено", упозорио је Стефановић.

Према његовим речима, захваљујући донаторима повремено су кречена одељења.

Стефановић је навео да је главни пројекат реконструкције добијен као донација ЦИП-а, и њиме је израчунато да би то коштало око 30 милиона динара, а цела Очна клиника са све три зграде око три милиона евра.

"Услови јесу лоши, али да без обзира на то не мањка пожртвованости и стручности лекара. Ово највећа офталмолошка клиника у Србији, па и шире, напоменуо је Стефановић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара