Читај ми!

Медијска коалиција незадовољна законом

Могућност оснивања јавних предузећа у области информисања, предвиђена Предлогом закона о јавним предузећимам неприхватљива, упозорава медијска коалиција, коју чине АНЕМ, НУНС, УНС, НДНВ и Локал прес.

Медијска коалиција незадовољна је због тога што у Предлогу закона о јавним предузећима постоји могућност оснивања јавних предузећа у области информисања. Они су позвали посланике да не подрже тај акт, јер је, како су навели, у супротности са Медијском стратегијом.

"Медијска стратегија коју је Влада Србије усвојила прошле године, између осталог, предвиђа повлачење државе из медија", упозорила је Медијска коалиција коју чине АНЕМ, НУНС, УНС, НДНВ и Локал прес.

Коалиција је подсетила да Стратегија предвиђа да оснивач јавних гласила не може бити, ни непосредно, ни посредно, држава,  територијална аутономија, локална самоуправа, као ни установа, предузеће и друго правно лице које је у целини или делимично у државној својини или које се у целини или претежним делом финансира из јавних прихода.

Медијска коалиција је позвала посланике Скупштине Србије да се успротиве таквом решењу и да имају у виду да оно није само у супротности са Медијском стратегијом, него и са основним начелима медијских слобода која треба да важе у државама развијене демократије.

"Надамо се да ће посланици у овом случају да се поставе одговорно и да неће подржати решење које отвара врата за повећавање утицаја државе на медије", наводи се у саопштењу.

Медијске асоцијације и новинарска удружења најавили су да ће пратити даљи развој догађаја и да ће о свему обавештавати Европску комисију, ОЕБС и друге међународне организације и институције, и од њих тражити подршку у настојању да се онемогући доношење и примена таквог законског решења.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 30. мај 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије