Читај ми!

Француски орден Предрагу Марићу

Начелник Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије Предраг Марић добио француски орден Националног реда за посебне заслуге у рангу витеза. Орден му је уручио амбасадор Француске у Београду Франсоа Гзавије Денио.

Амбасадор Француске у Србији Франсоа Гзавије Денио уручио је вечерас орден Националног реда за посебне заслуге у рангу витеза начелнику Сектора за ванредне ситуације МУП Србије Предрагу Марићу, указавши на његов изузетни допринос приликом формирања тог сектора.

Амбасадор је изразио задовољство због Марићевог великог доприноса у сарадњи Француске и Србије у овој области и посебно истакао његову значајну улогу у организовању регионалне сарадње, укључујући обуку кадрова за цивилну заштиту у Србији, Црној Гори и Хрватској.

Марића је Денио похвалио за његов осећај дужности, осећај за потребе сународника и општи интерес.

"Били сте у првој линији драматичних догађаја после катастрофалног земљотреса у Краљеву 2009. године и због тога су вас српски медији изабрали за Београђанина године. Ви нисте само добар Београђанин године, већ сте одличан партнер у француско-српској сарадњи", рекао је амбасадор и подсетио да су две земље заједнички осмислиле Стратегију за реаговање у случајевима природних катастрофа.

Објашњавајући новинарима због чега је, приликом примања ордена рекао да то одликовање припада целој служби, Марић је рекао да није у питању лажна скромност.

"Због храбрости људи који живе од 34.000 динара, са опремом старом преко 20 година, створен је овај систем и ја не могу да не поделим с њима све оно лепо што се служби дешава, па и овакво одликовање. Заиста сматрам да је ово посвета свим припадницима Сектора за ванредне ситуације", рекао је Марић.

Начелник Сектора за ванредну ситуацију је рекао да се нада да ће се служба "одлепити од деведесетих година", постати добро опремљена, модерна и кадровски ојачана јер, како је рекао, "један евро уложен у ову службу се десетоструко враћа".

Према његовим речима, охрабрујуће је то што је служби удвостручен буџет за 2013. годину.
На питање да ли би у будућности могао да очекује још веће признање за свој рад, Марић је одговорио да "нема неконтролисане амбиције".

"Оно што ја желим јесте служба која се из године у годину поправља, постаје бројнија, технички опремљенија и све више даје. Убеђен сам да ће та служба и у годинама које су пред нама наставити да расте и буде заиста модерна европска служба", рекао је он.

Марић је додао да стварање Сектора и његово оспособљавање за ефикасно реаговање у циљу заштите људи и њихове имовине није био лак задатак и да је то готово било немогуће без политичке воље.

Према његовим речима, садашњи премијер и министар унутрашњих послова Ивица Дацић умногоме је допринео формирању тог сектора.

Амбасадор Денио је подсетио да је орден Националног реда за посебне заслуге у рангу витеза један од најзначајнијих француских ордена, да се не додељује често, већ само за посебне заслуге.

Орден се, како је истакао француски амбасадор, додељује од 1958. године и у последњих годину дана га у Србији нико није добио.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 30. мај 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије