Читај ми!

"Век одважних" приказан на Топчидеру

Документарни филм поводом 100 година српског војног ваздухопловства "Век одважних" премијерно приказан у Топчидеру за припаднике војске. Филм снимљен у копродукцији РТС-а и "Застава филма", под покровитељством Министарства одбране.

У Дому војске Србије представљен је филм Век одважних, посвећен стогодишњици српског војног ваздухопловства. Филм је реализован у копродукцији Радио-телевизије Србије и "Застава филма", а под покровитељством Министарства одбране. За припаднике војске, премијерно је приказан у касарни на Топчидеру.

Пре сто година Србија је била једна од 15 држава које су имале авионе у војној примени и једна је од пет које су их користиле у ратне сврхе. Филм приказује развој војних авиона до данас, а посвећен је свима који су били део војног ваздухопловства.

Командант ваздухопловства Војске Србије генерал Ранко Живак каже да су људи који су били део ваздухопловства увек били на висини задатка.

"Од 1913. године, када је почела прва употреба ваздухопловних снага у ратним дејствима, до пилота 1941. године и пилота Шестог ловачког пука у одбрани Београда до 1999. године када нико није рекао 'нећу'", каже генерал Живак.

"Мислим да историја, осим тога што нам даје ту дозу поноса, заиста треба да будемо поносни, да чувамо своју традицију. Историја ваздухопловства нам показује и да из најтежих тренутака можемо поново да полетимо", каже ауторка филма Слађана Зарић.

Сто година историје сажето у 90 минута и три тематске целине.

Редитељ Филип Чоловић указује да је можда најизазовнији део филма био приказивање данашње авијације и летова.

"Деведесет девет одсто материјала смо ми сами снимили и са земље и из авиона, из хеликоптера. Качили смо камере и на саме авионе, тако да ту има много атрактивних снимака што се тиче данашњице", објашњава Чоловић.

Телевизијска премијера филма Век одважних је 24. децембра на Првом програму РТС-а.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара