Читај ми!

Све више оболелих од рака плућа

Карцином плућа трећи је по учесталости, најчешће код мушкараца, али је последњих година у порасту и код жена. Сваке године у Србији умре 4.500, а болест се открије код око 6.000 људи. Највећи проблем је то што тај број стално расте.

Сваке године, више од милион људи у свету умре од рака плућа, а у Србији њих 4.500. Притом, годишње се у земљи болест открије код око 6.000 људи. Највећи проблем је то што тај број стално расте.

Карцином плућа трећи је по учесталости обољења, најчешће код мушкараца, али је последњих година у порасту је и код жена.

Биљана Сретеновић (50) оперисана је пре неколико дана.

"Приметила сам крајем лета суви кашаљ. Оперисана сам. Добро сам," каже пацијенткиња Биљана Сретеновић.

Упозоравајући знаци су упоран кашаљ, јак бол у грудима, честе упале плућа на истом месту. Рак плућа касно даје симптоме, па се пацијенти често јављају кад већ постоји метастаза.

Директор Клиничко болничког центра "Бежанијска коса" Владимир Ковчин рекао је да је један од фактора ризика пушење, али постоје и многи други фактори попут стреса, наслеђа, штетни утицај средине, услови рада, утицај азбеста или неког другог отровног материјала.

Болест се лечи хемотерапијом, зрачењем и хируршки, ако је могуће тумор одстранити у целости.

Драган Радовановић из Клиничко болничког центра "Бежанијска коса" објашњава да, ако је могуће, скида са цео режањ, а ако није, онда два режња са десне стране. Према његовим речима, уколико је потребно уклања се и цело плућно крило, наравно увек уз лимфоденектомију, значи ваде се све лимфне жлезде од дијафрагме до врата без обзира да ли су болесне или не.

Ако се пацијенти на време јаве, рак плућа може да се излечи у првој и другој фази, а ако је оперисан у трећем стадијуму онда се живот продужава до пет година. Стручњаци апелују да се уради скрининг плућа, посебно ако сте дугогодишњи пушач.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара