Читај ми!

Тешко до алиментације

Иако је неплаћање алиментације кривично дело, многи самохрани родитељи одустају од судског гоњења бившег партнера, јер су процеси скупи и дуготрајни. Тим за смањење сиромаштва и Аутономни женски центар предлажу мере за ефикаснију наплату алиментације.

Сваки трећи родитељ у Србији не плаћа алиментацију за своје дете. Многи самохрани родитељи одустају од судског гоњења бившег партнера, јер су процеси скупи и дуготрајни. По угледу на европске земље, Тим за смањење сиромаштва и Аутономни женски центар предлажу мере за ефикаснију наплату алиментације.

Осим празних обећања, од бившег супруга, Јасмина годинама не добија ни динар за издржавање детета. Зато је поднела тужбу како би то право остварила преко суда.

"Јави се, после тога га нема, промени број телефона, једва ступим са њим у контакт, све се врти око тога. Суд је одредио 10 хиљада динара док дете не крене у школу. Он за свих ових седам година никад ништа није плаћао", каже Јасмина Ђоковић.

Неплаћање алиментације је кривично дело, због којег су неки родитељи завршили у затвору. Међутим, због високих трошкова маратонских поступака, многи одустају од судског гоњења некадашњег партнера.

"Сваком родитељу кажем да није добар родитељ ако изгуби живце неостварујући права свом детету", каже Вера Тотић, из Удружења самохраних родитеља.

Већ годину дана држава најављује оснивање алиментационог фонда из којег би се исплаћивале алиментације. Предлаже се и мера одузимања путних исправа и саобраћајних дозвола, као и принудни рад несавесног родитеља у установама за смештај деце без родитељског старања.

Саветник потпредседнице Владе за европске интеграције Жељко Ивањи каже да су те мере превенције које су и законског карактера, с тим што постоје велики проблеми у држави.

"Плашим се да судови у неким случајевима не утврђују чињенице, што је катастрофално, говори о нашем правосуђу, друго морају да имају много проактивнију улогу. Морају да буду на страни самохраних родитеља", каже Ивањи.

Због дугих судских поступака, неки и застаре. У пресуди у једном таквом случају, Европски суд за људска права поручио је судовима у Србији да морају да буду ефикаснији у поступцима који се тичу права детета.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара