Успешне операције кичме у Земунској болници

Стручњаци Земунске болнице оперисали више од 90 пацијената оболелих од дискус херније. Све ендоскопске операције биле успешне и без компликација.

Комплетнo-ендоскопску операцију дискус херније, која је тренутно и у свету најсавременији вид оперативног лечења кичме једини у земљи изводе неурохирурзи Земунске болнице. Тај минимално инвазивни хируршки захват омогућава веома брз опоравак пацијента.

Према речима 25-годишњег Синише Радаковић-Филиповић, само пола сата након операције он се одлично осећа, нема никакве болове ни у кичми ни у нози која му је трнула.

Синиша одлази кући и ускоро може да се врати фудбалу, који је професионално играо пре повреде.

Ендоскопска операција је минимално инвазивни хируршки захват, где се посебним инструментима, уз само један рез, под контролом рендгена и специјалних инструмената долази до болног места.

Др Марко Марковић, неурохирург у КБЦ "Земун", каже да се кроз отвор од непуних осам милиметара уводи ендоскоп и специјалним инструментима се извлачи оболели део хрскавице односно дискуса, што не оставља никакву трауму за пацијента.

То даје објективно комплементарну предност у односу на класичне начине оперисања.

Дискус хернија настаје оштећењем кичмених коренова и представља велики друштвени и медицински проблем, будући да је један од честих узрока одсуствовања с посла, а због ових операција многи су одлазили у иностранство. Треба истаћи и то да се ова метода примењује само код пацијената који немају дегенеративна оштећења кичме.

Како објашњава доктор Марковић, нису сви пацијенти кандидати за ову врсту хирургије.

"Ту се пре свега ради о пацијентима који немају дегенеративна обољења дискуса нити дегенеративна оштећења кичме", додаје Марковић.

Компликације ове интервенције су готово искључене. Једина компликација која може да се деси јесте да откаже апарат који кошта око 50 хиљада евра, кажу лекари.

Операција је уз упут лекара бесплатна, а без упута кошта 125 хиљада динара, што практично покрива само трошкове материјала.

У Загребу, где се ради само на приватној клиници, операција кошта 4.000 евра, а у европским земљама неколико пута више.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара