Читај ми!

Муке претучених жена

Свака друга жена у Србији доживела је неки облик насиља у породици. Покренута је међународна кампања за спречавање тог вида насиља, о томе се говорило и у Скупштини Србије, а јединствена порука је системска борба и нулта толеранција насиља.

Застрашујући податак да свака друга жена у земљи доживи неки облик насиља, опомена је за цело друштво. У оквиру међународне кампање "Шеснаест дана активизма против насиља", о тој теми говорило се и у Скупштини. Порука је да је неопходна системска борба и нулти степен толеранције насиља.

Филм о женама које су годинама, па и деценијама, трпеле злостављање и, на крају, убиле мужеве – никог није оставио равнодушним. Дирљиво сведочанство показало је да је пред свима нама озбиљан посао.

"Зашто ме туче не знам, или мене или децу, без обзира, мора неког. Пала сам на леђа, ударила бубреге. Ова ми рука годину дана била отечена. Пријављивала сам га неколико пута полицији, али то се све завршавало на неким упозорењима. И увек после тих пријава је било малтретирање још горе", причају жене које су биле изложене насиљу. 

Иако су тражиле помоћ родбине и комшија, често је нису добијале. Ни одговори стручних служби, кажу, нису били одговарајући.

"Професионалци којима су се те жене обраћале за помоћ нису смели да превиде очигледне ризике. Нису смели да мисле да ситуација није озбиљна, а да претходно не прикупе ваљане информације. Они су директно одговорни што жене нису заштићене, мада их систем чини несвесним властите одговорности", сматра Тања Игњатовић из Аутономног женског центра.

Ни правосуђе није довољно осетљиво на муке претучене жене, па се често ефикасније суди женама које су насиље починиле, као одговог на тортуру. Из Виктимолошког друштва подсећају на случај жене која је осуђена јер је насрнула на сина који ју је, баш као и супруг, малтретирао годинама. У затвору је била – једино она.

"Иако је поступак против њеног мужа и сина био покренут пре покретања против ње, поступак против сина је обустављен, а против мужа је главни претрес био тек годину дана након њене осуде. Иако су поступци против ње и сина покренути у истом суду, никада нису доведени у везу" каже Весна Николић Ристановић из Виктимолошког друштва Србије.

Због боље превенције насиља и усклађености рада свих служби, МУП даје конкретан предлог.

"У што краћем року да се формира државни тим за борбу против насиља у породици, у чији састав би ушла сва релевантна министарства, полиције, рада, здравства, као и представници невладиног сектора и медија", каже државни секретар МУП-а Србије Владимир Божовић.

За десет месеци ове године, 43 особе у земљи убио је члан њихове породице. У том периоду, полиција је поднела 2.500 кривичних пријава због насиља над женама.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара