Читај ми!

Ордење Српске православне цркве

Српска православна црква додељује девет ордена. Први, Орден Светог Саве, установљен је 1985. године, а последњи Орден цара Константина 2010. године.

Уочи предстојећег обележавања 1.700 година Миланског едикта , 2010. установљен је Орден цара Константина, који заслужним духовним и световним лицима додељује Српска православна црква. Први орден, Орден Светог Саве, установљен је 1985. године, уочи обележавања осам векова од његовог рођења.

У Српској православној цркви постоји девет ордена које, на предлог надлежног епархијског архијереја, додељује Свети архијерејски Сабор, односно Свети архијерејски Синод. Први орден, који носи име Светог Саве, има три степена. До маја 2009. додељивана су само та три ордена, а у последње две и по и године још шест, сваки за посебну намену.

"Орден Светог цара Константина додељује се лицима која су допринела остваривању слобода, добрих односа између цркве и државе, Орден Светог Петра Цетињског додељује се лицима која су исто тако допринела добрим односима цркве и државе, али се додељује и за миротворство и уопште пожртвовање неког лица", каже Саво Б. Јовић, главни секретар Светог архијерејског Синода.

Орден Светог Симеона Мироточивог додељује се домаћим и страним држављанима за посебан допринос поспешивању односа између цркве и државе. Орден Светог краља Милутина ктиторима и добротворима. А Орден Свете царице Милице, у монаштву Евгеније, онима који се истичу хуманитарним радом.

Орден деспота Стефана Лазаревића додељује се људима из културе, писцима, песницима, људима који су се истакли у превођењу неких значајних дела или дела која су сама написала, објашњава Јовић.

Свим добитницима уручује се грамата, признање у коме су наведене заслуге одликованих, а све их потписује Његова светост патријарх српски.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво